Iliescu, la Ambasada Franţei: Asemenea ieşiri de primitivism şi sălbăticie sunt de neacceptat

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu a condamnat, duminică, la Ambasada Franţei de la Bucureşti, atacul terorist de la redacţia publicaţiei Charlie Hebdo, din Franţa, arătând că “asemenea acte de primitivism şi de sălbăticie” sunt de neacceptat în zilele noastre.

179 afișări
Imaginea articolului Iliescu, la Ambasada Franţei: Asemenea ieşiri de primitivism şi sălbăticie sunt de neacceptat

Iliescu, la Ambasada Franţei: Asemenea ieşiri de primitivism şi sălbăticie sunt de neacceptat (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Fostul preşedinte al României a fost prezent, duminică, la Ambasada Republicii Franceze, pentru a aduce un omagiu victimelor atentatului de la redacţia publicaţiei Charlie Hebdo.

”Asemenea ieşiri, în 2014, de primitivism şi de sălbăticie sunt de neacceptat, aşa că, pe de o parte, am apreciat reacţiile de solidaritate care au apărut imediat după aceea şi de condamnare a unor acte criminale şi de primitivism pur şi simplu în această perioadă de evoluţie a societăţii şi solidaritatea românilor cu Franţa şi cu francezii, de care ne leagă o istorie întreagă”, a afirmat Ion Iliescu.

El a mai spus că atacul terorist nu are nicio legătură cu religia. “Sigur că nu, trebuie o atitudine de condamnare a acestui act, este un primitivism de neacceptat în zilele noastre, dar acesta este realitatea pe care trebuie să o judecăm cu toată luciditatea”, a adăugat Iliescu.

Şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au semnat, joi, în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Franţei la Bucureşti.

Franţa a trăit 53 de ore de coşmar, de la atentatul comis miercuri la redacţia Charlie Hebdo, până la luarea de ostatici sângeroasă de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris.

În total, 17 persoane au murit în această serie de atacuri comise de trei jihadişti francezi, care au afirmat că s-au coordonat şi care au fost ucişi de forţele de ordine vineri seara.

Atacul comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, fiind revendicat de reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic în Irak şi Siria. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski). Publicaţia Charlie Hebdo primise o serie de ameninţări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed. Grupul terorist Stat Islamic a revendicat atentatul.

Fraţii Chérif şi Said Kouachi - consideraţi autorii atacului comis miercuri la sediul revistei Charlie Hebdo - au murit vineri seară în confruntările cu forţele de ordine franceze la sediul unei tipografii din localitatea Dammartin-en-Goële.

Amedy Coulibaly, un islamist în vârstă de 32 de ani, a fost omorât în intervenţia forţelor de ordine la un magazin evreiesc din zona Vincennes (la periferia Parisului), unde a luat ostatici vineri. În cursul zilei de joi, Amedy Coulibaly a omorât o poliţistă în zona Montrouge din Paris. Conform autorităţilor, el încerca să atace sediul unui post de televiziune situat în sudul Parisului. Suspectul avea antecedente penale, el fiind arestat o lună în anul 2010, după ce fusese prins având o armă automată de tip Kalaşnikov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici