În etapa a doua de vaccinare, medicii de familie se „împiedică” de lipsa banilor

  • În România, e nevoie de 2000 medici şi 6000 asistenţi medicali pentru etapa II de vaccinare
  • Medicii de familie din Dolj spun că n-au bani pentru a participa la vaccinare
  • În Dolj, doar 78 de voluntari s-au înscris, până acum
1134 afișări
Imaginea articolului În etapa a doua de vaccinare, medicii de familie se „împiedică” de lipsa banilor

Fără bani nu avem vaccinare. O spun medicii, dar şi autorităţile locale care trebuie să organizeze acum cea de-a doua etapă de vaccinare. Teoretic, pe 15 ianuarie începe imunizarea persoanelor peste 65 de ani, dar şi a categoriilor din domeniile de activitate esenţiale. Practic, în Dolj, vaccinarea masivă va demara de la 1 februarie.

Între timp, Direcţia de Sănătate Publică Dolj caută aproximativ 600 de medici, asistenţi, dar şi registratori care să lucreze în centrele de vaccinare. Voluntar, pentru că momentan nu sunt bani pentru a putea fi plătiţi. Adriana Dogaru, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Dolj, spune că este greu să facă muncă suplimentară, fără bani. Are 2300 de pacienţi, iar venitul lunar al cabinetului său este de aproximativ 20 mii lei. După ce-şi achită toate taxele, rămâne cu cinci mii de lei.

„Bani nu avem nici de echipamente. De abia ne asigurăm echipamentele pentru asigurarea activităţii zilnice, aşa că nu avem cum să vorbim de echipamente pentru vaccinare. Inclusiv seringile care trebuie pentru diluţie nu avem cu să ni le asigurăm noi.(...) Voluntariatul ăsta am înţeles că va fi, totuşi, plătit de Direcţia de sănătate Publică”, spune Adriana Dogaru.

Simplu nu este nici în căminele de bătrâni din Dolj. Sunt peste 1300 de rezidenţi, iar aproximativ 900 vor să fie vaccinaţi. Laurenţia Panduru, medicul unui centru de îngrire a persoanelor vârstnice din Craiova, spune că are personal medical pentru a administra serul, însă nu are materiale sanitare.

„Avem cinci asistente pe zi. Deci, avem personal suficient pentru a administra vaccinul”, crede Laurenţia Panduru. „Vor fi, probabil, livrate cu seringi cu tot.”

Lipsurile sunt recunoscute şi de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. Iuliana Manea, coordonatorul Inspecţiei Sanitare din cadrul DSP, spune că, până vor fi bani şi materiale sanitare, baza rămân centrele de vaccinare din spitale. De aici vor fi formate echipe mobile care vor merge în toate căminele de bătrâni.

„Unităţile sanitare au aceste echipamente şi materiale sanitare. Din câte ştiu eu, se va face o achiziţie centralizată, la nivel naţional, şi cred că în jurul datei de 15 ianuarie deja aceste materiale vor veni”, a declarat Iuliana Manea.

În Dolj sunt peste 70 000 de persoane peste 65 de ani, 430 de medici de familie şi 400 de asistenţi medicali în cabinetele acestora. Până acum, 13 medici de familie s-au înscris voluntari în campania de vaccinare. De asemenea, în Dolj, sunt 180 de medici şi asistenţi medicali şcolari.

În etapa a doua de vaccinare, în Dolj vor fi imunizate peste 100.000 persoane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici