Iniţiatorul unui concurs de inovare: Exodul creierelor, printre problemele de siguranţă naţională

Iniţiatorul concursului de inovare PatriotFest, de prototipuri funcţionale organizat de instituţiile din domeniul securităţii naţionale, Marcel Foca, a declarat, miercuri, că „exodul creierelor” este una dintre principalele probleme de siguranţă naţională ale României.

279 afișări
Imaginea articolului Iniţiatorul unui concurs de inovare: Exodul creierelor, printre problemele de siguranţă naţională

Iniţiatorul unui concurs de inovare: Exodul creierelor, printre problemele de siguranţă naţională

Marcel Foca, reprezentant al asociaţiei New Strategy Center care a avut ideea concursului PatriotFest, a declarat, miercuri, la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, la prezentarea competiţiei, că exodul creierelor „este una dintre principalele probleme de siguranţă naţională ale României, este o vulnerabilitate mare”.

„PatriotFest este un concurs de prototipuri funcţionale organizat de instituţiile din domeniul securităţii naţionale, cum sunt Ministerul Apărării Naţionale, prin Departamentul pentru armamente, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul de Protecţie şi Pază, în parteneriat cu New Strategy Center, care a fost lansat în octombrie 2016 şi se va încheia în noiembrie 2017. Exodul creierelor este una dintre principalele probleme de siguranţă naţională ale României, este o vulnerabilitate mare, şi am încercat să găsim soluţii de contracarare a acestui risc. Astfel s-a lansat concursul Patriotfest, pentru a oferi inovatorilor şi cercetătorilor români o şansă de a se manifesta în România, să nu fie opţiunea lor de a pleca din ţară, să fie o valorificare a ideilor pentru România, în interesul securităţii naţionale, pentru provocările viitoare”, a spus Foca.

Potrivit acestuia, la finalul concursului, instituţiile organizatoare nu garantează niciun contract, nici nu vor cumpăra drepturile de proprietate, ci vor dori să beneficieze de utilitatea prototipului funcţional respectiv.

Marcel Foca a subliniat că PatriotFest se adresează inovatorilor români, din ţară şi din străinătate, persoane fizice, care sunt invitaţi să-şi prezinte inovaţiile sub formă de prototipuri funcţionale în domenii precum Securitatea informaţiei, Inteligenţă artificială şi Interfaţa om-maşină.

“Românii sunt recunoscuţi ca fiind un popor foarte creativ, probabil că ideea noastră de a ne descurca în viaţă ne-a stimulat talentul creativ. În domeniul securităţii naţionale este foarte importantă diferenţa de producător. O idee similară produsă în România nu în Occident prezintă o mai mare încredere, nu doar în furnizor, ci în disponibilitatea producătorului de a modifica un prototip. Îţi este la îndemână, este acasă”, a mai spus Foca.

PatriotFest s-a lansat pe 11 octombrie 2016, iar Gala de Premiere va avea loc în 29 noiembrie 2017 la Cercul Militar Naţional din Bucureşti. Perioada de înscriere a proiectelor a început la 1 decembrie 2016 şi se termină în data de 15 octombrie 2017. În intervalul 25-27 octombrie 2017 va avea loc demonstrarea funcţionalităţii prototipurilor şi evaluarea acestora de către un juriu special.

Preşedintele de onoare al juriului este astronautul Dumitru Prunariu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici