Inspecţia Socială cere sancţionarea conducerii DGASPC Ilfov şi a Centrului de la Bălăceanca

Inspecţia Socială din cadrul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov cere sancţionarea contravenţională a conducerii DGASPC Ilfov şi a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca, după ce tânărul bătut de un pacient internat în unitatea din judeţul Ilfov a murit.

1040 afișări
Imaginea articolului Inspecţia Socială cere sancţionarea conducerii DGASPC Ilfov şi a Centrului de la Bălăceanca

Inspecţia Socială cere sancţionarea conducerii DGASPC Ilfov şi a Centrului de la Bălăceanca (Imagine: Thomas Dan/Arhiva Mediafax Foto)

Bărbatul bătut în Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Bălăceanca, judeţul Ilfov, de un bolnav internat în aceeaşi unitate a murit, la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală, unde era internat din 1 iunie.

Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a arătat, marţi, la solicitarea MEDIAFAX, că Inspecţia Socială din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov s-a autosesizat după ce un bărbat rezident în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Bălăceanca a fost bătut de un alt beneficiar, fiind început un control la instituţia aflată în subordinea Consiliului Judeţean Ilfov - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov.

În urma acţiunii de control s-a constatat că incidentul a avut loc pe fondul unui management defectuos al activităţii centrului, nefiind aplicate prevederile Ordinului nr. 67/2015 privind standardele minime obligatorii pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi, în sensul că nu sunt implementate proceduri de lucru pentru protecţia împotriva abuzurilor.

"Astfel, centrul nu are elaborată şi nu implementează procedura privind identificarea, semnalarea şi soluţionarea cazurilor de abuz şi neglijenţă", se arată în răspunsul ANPIS, transmis la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

Inspectorii sociali au mai constatat că, deşi schema de personal prevede 137 de posturi, doar 68 sunt ocupate de infirmieri şi îngrijitori care asigură supravegherea şi îngrijirea beneficiarilor, iar repartizarea personalului pe ture şi pe etaje a fost făcută în mod ineficient, fără o atentă coordonare din partea conducerii. De asemenea, la nivelul centrului nu sunt realizate activităţi de recuperare şi reabilitare a beneficiarilor.

"Cu toate că în anul 2015 au fost efectuate o serie de controale de către inspectorii sociali din cadrul Compartimentului Inspecţia socială de la AJPIS Ilfov şi s-au dispus recomandări/măsuri concrete, cu termene de realizare, privind implementarea procedurilor de lucru, conducerea CRRN Bălăceanca şi a DGASPC Ilfov nu a efectuat demersuri susţinute pentru îndeplinirea lor în totalitate, motiv pentru care DGASPC Ilfov a fost sancţionată cu avertisment scris la începutul anului 2015", se mai arată în răspunsul solicitat de MEDIAFAX.

Inspectorii sociali au stabilit o serie de măsuri care ar trebui luate în perioada următoare, respectiv: reevaluarea tuturor beneficiarilor, din punct de vedere medical şi social, în vederea actualizării şi îmbunătăţirii, dacă este cazul, a tratamentului medicamentos; identificarea unei soluţii privind plasarea unor beneficiari către furnizorii de servicii de pe raza teritorială de domiciliu, pentru diminuarea numărului beneficiarilor; sancţionarea contravenţională atât a conducerii centrului, cât şi a conducerii DGASPC Ilfov, pentru nerespectarea unor prevederi din legislaţia asistenţei sociale.

De asemenea, inspectorii sociali au mai cerut demararea unei cercetări disciplinare interne, contractarea de urgenţă a serviciilor unui medic neuropsihiatru şi analiza, de către conducerea DGASPC Ilfov, a posibilităţii repartizării într-o altă schema orară a turelor, pentru mărirea gradului de siguranţă a beneficiarilor din centru.

În centrul de la Bălăceanca sunt peste 200 de beneficiari.

Ancheta în cazul incidentului din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca, unitate aflată în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov, a fost solicitată DSP Ilfov de către ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

"Este vorba despre o unitate care nu aparţine Ministerului Sănătăţii, dar întrucât este vorba despre un incident în care au fost implicaţi doi bolnavi, trebuie analizată situaţia. Din primele date rezultă că este o problemă administrativă", spunea purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore.

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul bătut, în vârstă de 25 de ani, era internat de mai mult timp în centrul de la Bălăceanca. La un moment dat, din cauza lipsei de paturi, acesta, deşi nu era violent, ar fi fost mutat într-o zonă unde erau pacienţi agresivi.

Sursele citate au precizat că în data de 1 iunie, în jurul orei 17.30, tânărul a fost găsit inconştient de către infirmieri, care s-au speriat şi nu au sunat imediat după ajutor, sperând că îşi va reveni, iar incidentul va trece neobservat. Două ore mai târziu, reprezentanţii centrului l-au transportat pe tânăr la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală. În aceeaşi zi, în jurul orei 22.30, un angajat al Spitalului Bagdasar-Arseni a sunat la numărul de urgenţă 112 şi a anunţat că, în jurul orei 19.30, a fost adus un tânăr, în stare foarte gravă, cu şanse mici de supravieţuire.

Parchetul Tribunalului Ilfov a început, săptămâna trecută, urmărirea penală pe numele agresorului. Iniţial, acuzaţia a fost de tentativă de omor, însă întrucât tânărul bătut a decedat, anchetatorii vor schimba încadrarea faptei.

Între timp, anchetatorii au obţinut în instanţă şi o hotărâre judecătorească pentru "examinarea fizică a autorului", respectiv pentru prelevare de probe ADN.

De asemenea, pe numele suspectului a fost obţinută şi măsura preventivă a internării provizorii în acelaşi centru, în care este din 1996, fiind diagnosticat cu afecţiuni psihice. Bărbatul urmează să fie supus unei expertize medico-legale psihiatrice, pentru a se stabili dacă la momentul comiterii faptei a avut discernământ, au precizat sursele citate.

În continuarea anchetei, poliţiştii şi procurorii audiază angajaţii centrului de la Bălăcanca, pentru a se stabili dacă aceştia se fac vinovaţi în vreun fel în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici