Instanţă: Ioan Niculae nu a fost ameninţat de patronul "Atac la persoană"

"Atac la persoană" a prezentat o fotografie cu Ioan Niculae îmbrăţişând o femeie, alta decât soţia sa, la câteva zile după ce Mihai Ghezea l-a anunţat pe acesta că reziliază contractul de publicitate, dar acel articol nu a fost însoţit de ameninţări, neputându-se reţine şantajul, scrie instanţa.

318 afișări
Imaginea articolului Instanţă: Ioan Niculae nu a fost ameninţat de patronul "Atac la persoană"

Mihai Ghezea (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Judecătoria sectorului 4 a decis, joi, că Mihai Ghezea poate fi cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat de şantajarea lui Ioan Niculae. Patronul ziarului "Atac la persoană" fusese reţinut miercuri.

"Infracţiunea de şantaj presupune o constrângere exercitată asupra unei persoane, pentru a impune să dea, să facă, să nu facă, sau să sufere ceva. Constrângerea trebuie exercitată prin violenţă sau ameninţare. (...) În speţă nu există indicii că inculpatul ar fi ameninţat partea vătămată, direct sau indirect, cu darea in vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare. Nu există nicio ameninţare din partea inculpatului în sensul că dacă partea vătămată nu-i va da sumele de bani respective, va publica în ziarul său articole compromiţătoare pentru aceasta", explică magistratul Judecătoriei Sectorului 4 în motivarea deciziei prin care a hotărât, joi, să respingă propunerea de arestare preventivă formulată de procurori în legătură cu Mihai Ghezea.

Judecătorul face referire şi la o fotografie prezentată în ziar în 26 iunie, la câteva zile după ce Ghezea îl anunţase pe Niculae că vrea să rezilieze contractul de publicitate încheiat cu două luni în urmă.

În respectiva fotografie, Niculae îmbrăţiează o femeie, alta decât soţia sa, iar textul era "….căci , aşa cum vom putea observa din poza primită pe adresa redacţiei Atac, patronul InterAgro pare să îi acorde toată atenţia sa presupusei amante".

Magistratul a arătat că, între-adevăr, contractul de publicitate încheiat între Mihai Ghezea şi Ioan Niculae este unul fictiv, însă acest lucru nu poate duce la concluzia că patronul ziarului "Atac" l-ar fi constrâns pe Ioan Niculae.

"Contractul de publicitate este într-adevăr unul fictiv, însă prin acesta partea vătămată a vrut să îşi asigure protecţia faţă de eventuale articole negative, defăimătoare, care ar fi putut fi publicate în ziarul condus de inculpat. Cu toate acestea, împrejurarea menţionată mai sus nu este de natură să ducă la concluzia că inculpatul a ameninţat-o pe partea vătămată explicit sau implicit iar ameninţările i-ar fi creat acestuia o temere gravă. De asemenea, nici din conţinutul convorbirii din 21.09.2011 nu rezultă existenţa vreunor ameninţări", conchide magistratul în documentul citat.

"În ceea ce priveşte publicarea materialului respectiv în ziarul Atac ulterior rezilierii contractului, nu există date din care să rezulte că aceasta a avut drept scop şantajarea părţii vătămate. Nu există probe din care să rezulte că inculpatul ar fi constrâns-o în vreun fel pe partea vătămată să îi plătească sume de bani", mai scrie instanţa în motivarea deciziei.

Patronul ziarului "Atac la persoană" a fost reţinut de procurori, miercuri, fiind acuzat că l-ar fi şantajat printr-un contract de publicitate pe Ioan Niculae, patronul Holdingului InterAgro şi al echipei de fotbal Astra Ploieşti. Mihai Ghezea a fost ridicat din Piaţa Rosetti, unde lua masa cu deputatul Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Instanţa a decis joi că el poate fi cercetat în libertate.

Mihai Ghezea a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, într-un dosar în care Dan Diaconescu şi Doru Pârv sunt acuzaţi de şantajarea primarului comunei arădene Zărand, Ion Moţ, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici