Inundaţii în ţară: Gospodării, drumuri şi instituţii publice din mai multe judeţe au fost afectate

Cinci locuinţe şi alte 12 gospodării au fost inundate, vineri după-amiază, în oraşul sucevean Frasin, în urma ploilor abundente şi a scurgerilor de pe versanţi, pentru evacuarea apei intervenind pompieri militari din Gura Humorului şi Suceava şi voluntari din Frasin.

379 afișări
Imaginea articolului Inundaţii în ţară: Gospodării, drumuri şi instituţii publice din mai multe judeţe au fost afectate

Inundaţii în ţară: Gospodării, drumuri şi instituţii publice din mai multe judeţe au fost afectate (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Garda de intervenţie din Gura Humorului a intervenit, vineri după-amiază, pentru evacuarea apei scurse de pe versanţi în urma precipitaţiilor căzute în oraşul Frasin şi localitatea Doroteia.

Sursa citată arată că au fost afectate 17 gospodării, din care cinci locuinţe au fost inundate, apa scurgându-se ulterior, iar în alte 12 gospodării apa a inundat curţile, grădinile şi anexele.

Pe timpul intervenţiei, a fost solicitată şi grupa operativă a ISU Suceava, care a sprijinit acţiunile pompierilor din Gura Humorului care au intervenit cu trei motopompe.

De asemenea, acţiunile au fost sprijinite de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Frasin, precum şi de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din oraşul Frasin, un echipaj de Poliţie fluidizând traficul rutier în zonele afectate.

Primarul oraşului Frasin, Marinică Bălan, a declarat că, în urma ploilor abundente, mai multe gospodării au fost inundate, apa intrând în beciuri, anexele gospodăreşti, curţi şi livezi şi că un drum de acces spre o zonă în care se află şi o pensiune de patru stele este impracticabil.

În urmă cu două zile, patru gospodării din acelaşi oraş au rămas izolate după ce un pod de lemn peste pârâul Branişte a fost distrus.

Botoşani: Gospodării şi drumuri inundate din cauza ploii şi acoperişuri distruse de vântul puternic

Mai multe gospodării şi drumuri din judeţul Botoşani au fost inundate în urma ploilor abundente căzute în ultima perioadă, mai mulţi copaci doborâţi de vântul puternic distrugând total sau parţial acoperişurile unor locuinţe şi anexe gospodăreşti din două localităţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru situaţii de Urgenţă Botoşani, plutonier major Dorina Lupu, pompierii au fost solicitaţi să intervină în municipiul Botoşani, oraşul Flămânzi, comunele Truşeşti (localităţile Drislea şi oneşeni), Hăneşti, Mihai Eminescu, Dângeni, Vorona, Nicşeni şi Copălău - Cotu, afectate de ploi torenţiale.

În acelaşi timp, vântul puternic cu aspect de vijelie a rupt mai mulţi copaci şi a distrus total sau parţial acoperişurile unor locuinţe şi anexe gospodăreşti din Nicşeni şi Hăneşti. Astfel, cele mai mari pagube s-au înregistrat în comuna Hăneşti, unde, potrivit autorităţilor locale, o vijelie de doar 20 de minute a distrus total acoperişurile a două case (una aflată în construcţie şi cealaltă nelocuită) şi parţial acoperişurile a 27 de case. Totodată, pereţii unei anexe gospodăreşti au fost dărâmaţi, iar la alte 22 de acoperişuri au fost distruse parţial.

Afectate parţial au fost şi sediile a trei instituţii publice - Primăria şi Postul comunal de Poliţie, peste care au căzut copaci rupţi de vânt, dar şi Biblioteca, al cărei acoperiş a fost smuls de vânt.

Potrivit autorităţilor locale, în aceeaşi comună arborii doborâţi de vânt au distrus garduri, acoperişuri şi drumuri, nefiind înregistrate victime omeneşti.

“Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Nicolae Iorga» al judeţului Botoşani intervine cu forţe şi mijloace pentru evacuarea apei din curţi, înlăturarea unor arbori rupţi şi a unor părţi din acoperişurile unor case şi anexe gospodăreşti desprinse de vântul puternic în Hăneşti, Dângeni, Truşeşti, Copălău şi Nicşeni. În celelalte localităţi afectate intervin membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă", a declarat plutonier major Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.

Vineri după-amiază, preşedintele şi vicepreşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani s-au deplasat în comuna Hăneşti, adunând în şedinţă extraordinară Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a lua măsuri urgente în scopul sprijinirii populaţiei afectate. Preşedintele CJ a asigurat că va sprijini financiar comunităţile care au fost afectate de calamităţi.

”Acum vedem ce o să dea Guvernul, ce mai avem noi pentru calamitate şi vom lua deciziile care se impun. Sunt obligat să aloc bani, cât am, în fondul de rezervă am 500 de milioane, atât am lăsat în primăvară, nu am cheltuit niciun leu, ăia o să-i dau, dar sunt puţini”, a adăugat Florin Ţurcanu.

De aproape 24 de ore, judeţul Botoşani se află sub incidenţa avertizărilor şi atenţionărilor de ploi şi inundaţii.

Zeci de gospodării din judeţul Dâmboviţa, inundate în urma ploilor torenţiale din ultimele ore

Ploile torenţiale şi vijeliile au continuat să producă pagube în mai multe localităţi ale judeţului Dâmboviţa, unde zeci de gospodării au fost inundate în ultimele ore.

Potrivit unui bilanţ dat publicităţii, sâmbătă, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, în urma ploilor torenţiale însoţite de vijelie, grindină şi descărcări electrice pompieri au intervenit pentru evacuarea apei în localităţile Dărmăneşti, Finta, Bilciureşti, Cojasca şi Vlădeni pentru evacuarea apei din zeci de gospodării inundate.

Cea mai afectată a fost comuna Finta, unde pompierii au acţionat toată noaptea pentru drenarea apei din 20 de gospodării, iar sâmbătă intervenţia militarilor ISU Dâmboviţa continua întrucât mai sunt zone inundate. În comuna Cojasca, nivelul apei a fost atât de mare încât a intrat în casele oamenilor, pentru evacuarea apei din patru locuinţe, dar şi din mai multe gospodării intervenind pompierii de la Detaşamentul Târgovişte.

Sâmbătă, în zonele afectate de inundaţii din judeţul Dâmboviţa apele sunt în retragere şi nu mai există localităţi nealimentate cu energie electrică. Autorităţile monitorizează în continuare situaţia din localităţile afectate de inundaţii.

Zeci de hectare de teren, drumuri, gospodării şi instituţii publice, afectate de inundaţii în Argeş

Zeci de hectare de teren, tronsoane de drumuri şi gospodării, dar şi şase sedii de instituţii publice din judeţul Argeş au fost afectate de inundaţii în ultimele ore, viiturile avariind zeci de poduri, podeţe şi punţi pietonale.

Conform celui mai recent bilanţ dat publicităţii, sâmbătă, de Prefectura Argeş, în urma ploilor torenţiale sunt în continuare afectate de inundaţii sau de vântul puternic gospodării, instituţii publice, tronsoane de drum şi terenuri agricole.

Astfel, sunt inundate 11 anexe gospodăreşti, 97 de hectare de terenuri agricole, dar şi 16 kilometri de străzi. Viiturile au avariat 20 de poduri din care unul la Cocu pe DJ 731, patru la Miceşti, două la Aninoasa, unul la Mălureni, două la Ştefan cel Mare, trei la Valea Danului, două la Cepari, două la Pietroşani, precum şi 19 podeţe şi punţi pietonale.

O linie de medie tensiune este în continuare afectată, 243 de abonaţi nefiind alimentaţi cu electricitate, iar 32 de fântâni sunt colmatate, cea mai afectată localitate în acest sens fiind Valea Danului, unde zece fântâni nu pot fi utilizate.

Prefectura Argeş precizează că nu a fost nevoie ca oamenii din localităţile afectate să fie evacuaţi din cauza inundaţiilor.

În perioada 10 iulie, ora 18.00 - 11 iulie, ora 23.00, judeţul Argeş s-a afla sub atenţionare meteorologică de cod galben, fenomenele vizate fiind instabilitate atmosferică şi ploi însemnate cantitativ. Sâmbătă, la ora 16.00, expiră avertizarea hidrologică de cod galben.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici