Iohannis despre Ţinutul Secuiesc: Nu cred că situaţia poate fi dezamorsată de azi pe mâine

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, susţine că situaţia referitoare la Ţinutul Secuiesc nu "poate fi dezamorsată de azi pe mâine", fiind nevoie de "o atitudine împăciuitoare", şi a afirmat că problema este extrem de veche şi vine din "tratarea necorespunzătoare a chestiunii naţionale".

262 afișări
Imaginea articolului Iohannis despre Ţinutul Secuiesc: Nu cred că situaţia poate fi dezamorsată de azi pe mâine

Iohannis despre Ţinutul Secuiesc: Nu cred că situaţia poate fi dezamorsată de azi pe mâine (Imagine: Silvana Armat / MediafaxFoto)

Klaus Iohannis a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre mitingurile organizate pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu cred că este un lucru bun şi nici nu cred că situaţia poate fi dezamorsată de azi pe mâine discutând frumos cu oamenii, dar, cu certitudine, dacă ne străduim şi noi şi partea maghiară să ne aşezăm în linişte, să discutăm, să vedem unde am greşit în ultimii două sute de ani şi ce ar trebui să facem mai bine în următoarele perioade, vom găsi soluţii", a răspuns Iohannis.

Întrebat la ce se aşteaptă din partea vicepremierului maghiar, Zsolt Semjen, care ar trebui să participe, vineri, la Sfântu Gheorghe, la manifestările organizate cu ocazia Zilei Maghiarilor, Iohannis a răspuns că nu dă "lecţii unui demnitar străin", dar s-ar bucura ca acesta "să aibă o atitudine împăciuitoare".

Întrebat dacă, în eventualitatea regionalizării, judeţul Sibiu ar avea de suferit în cazul în care s-ar afla în aceeaşi regiune cu judeţele Harghita şi Covasna, Iohannis a răspuns că "aceste două judeţe nu reprezintă o problemă în sine".

"Problema vine din tratarea necorespunzătoare a chestiunii naţionale. De aceea, nu văd nicio posibilă abordare care rezolvă problema într-o zi, într-o săptămână sau într-un an. Aceste chestiuni se rezolvă dacă ambele părţi abordează foarte serios problema o perioadă îndelungată. Să nu credem că problema a apărut luna trecută sau anul trecut. Problema a apărut, încet, încet, dar sigur, într-o perioadă foarte lungă. Şi dacă la început a fost o nemulţumire a românilor care au fost ignoraţi în Ardeal, acum este o problemă a secuilor, care, în anumite aspecte, doresc mai multă atenţie", a afirmat Iohannis.

Duminică seară, aproximativ 5.000 de persoane au participat, la Târgu Mureş, la un miting organizat de CNS, pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, purtând steaguri şi fanioane secuieşti, precum şi pancarte cu mesaje pro-autonomie.

În aceeaşi zi, demonstraţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc au fost organizate în Ungaria, dar şi în oraşe importante din Europa - Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen Stockholm şi Zurich, şi America - în apropiere de Casa Albă, la New York, Cleveland, Los Angeles, Toronto şi Ottawa, potrivit MTI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici