Borbely: Nimeni nu are dreptul să îşi însuşească nici autonomia, nici libertatea maghiară

Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, afirmă, pe blog, referindu-se la mitingul pentru autonomie din 10 martie al CNS, de la Târgu Mureş, că "nimeni nu are dreptul să îşi însuşească nici autonomia, nici libertatea maghiară care o include pe cea secuiască".

176 afișări
Imaginea articolului Borbely: Nimeni nu are dreptul să îşi însuşească nici autonomia, nici libertatea maghiară

Laszlo Borbely (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a publicat, marţi, pe blog, un text intitulat "Libertatea maghiară", în care se referă la manifestaţia pentru autonomie de duminică, arătând că a simţit nevoia să ia poziţie publică faţă de o serie de declaraţii făcute de participanţii la evenimentul organizat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS).

"Simt că este de datoria mea să iau poziţie publică, în calitatea mea de locuitor al oraşului Târgu Mureş, de persoană care a fost prezentă în 1989, când am dobândit libertatea prin luptă, dar şi după aceea, în primele luni ale lui 1990 şi pe 19 - 20 martie, atunci când unii au vrut să elimine valorile democratice şi au încercat să comită un pogrom împotriva comunităţii maghiare. Nouă, târgumureşenilor, nu trebuie să ne dea nimeni lecţii dacă să ne fie sau nu teamă. Unii dintre liderii manifestaţiei de duminică au afirmat că, în sfârşit, au dărâmat zidul fricii la Târgu Mureş. Această afirmaţie, ca să mă exprim cu diplomaţie, nu corespunde în niciun fel realităţii, pentru că noi, târgumureşenii, am dărâmat acest zid al fricii şi nu ne-am mai temut deja pe 21 decembrie 1989, apoi pe 10 februarie 1990, la manifestaţia cu lumânări şi cărţi, şi iarăşi, pe 19 şi 20 martie 1990. Acesta este motivul pentru care nouă nimeni nu ne poate da lecţii despre ce înseamnă să îţi aperi principiile până la capăt", arată Borbely.

El spune că 15 martie - Ziua maghiarilor de pretutindeni - "este sărbătoarea libertăţii maghiare pretutindeni în lume, inclusiv a libertăţii secuilor" şi invită maghiarii să o sărbătorească alături de UDMR de la ora 16.00, la Monumentul Secuilor Martiri din oraş - locul de unde a pornit şi mitingul pentru autonomie al CNS de duminică.

Borbely subliniază că "nimeni nu are dreptul să îşi însuşească nici autonomia, nici libertatea maghiară care o include pe cea secuiască", arătând că la monumentul în cauză se strâng, "încă din 1875, de fiecare 15 Martie" maghiarii din Târgu Mureş.

"Încă din 1875, de fiecare 15 Martie, noi, târgumureşenii, ne ducem la Monumentul Secuilor Martiri, unde evocăm evenimentele din 1848, cinstim amintirea martirilor şi ne mărturisim credinţa în libertatea maghiară - care include, fără doar şi poate, şi libertatea secuilor. În lumina tuturor faptelor menţionate, dacă cineva intenţionează să organizeze o manifestaţie la Târgu Mureş cu cinci zile înainte de 15 Martie, înainte de a anunţa ţinerea manifestaţiei ar trebui să se consulte cu organizaţiile interesate. Convingerea mea este că ziua de 15 Martie ar fi putut fi sărbătorită în aşa fel încât să o legăm şi de revendicările fireşti formulate pe 10 martie. Am convingerea că nimeni nu are dreptul să îşi însuşească doar pentru el nici autonomia, nici libertatea maghiară, care o include pe cea secuiască, că nu este permis să rupem în două sărbătorile noastre şi că nu ne putem imagina două Transilvanii diferite", arată Borbely.

El afirmă că organizaţiile maghiare trebuie să manifesteze pentru drepturile celor aproape un milion şi jumătate de oameni din comunitate împreună, "pentru că una nu o exclude pe cealaltă", aşa cum a dovedit UDMR încă din 1990, "urmărind să obţină aceste drepturi, de multe ori cu succes, câteodată fără, recurgând pentru aceasta, în cadrul statului democratic de drept, la instrumentele democraţiei parlamentare şi ale autonomiei".

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, duminică seară, la mitingul organizat de CNS, pentru autonomie, purtând steaguri şi fanioane secuieşti, precum şi pancarte cu mesaje pro-autonomie.

Participanţii la miting au adoptat o petiţie în care cer autonomia Ţinutului Secuiesc şi încetarea "luptei împotriva simbolurilor secuilor". Ei cer în petiţie ca Ţinutul Secuiesc să devină regiune administrativă de sine stătătoare şi garantarea prin lege a autonomiei teritoriale. Totodată, ei protestează faţă de o reorganizare administrativă care "lezează interesele secuilor".

Participanţii la mitingul pentru autonomie au cerut Guvernului să înceapă tratativele legate de aceste revendicări cu reprezentanţii secuilor.

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, afirma, joi, că mitingul pentru autonomie din 10 martie are şi rolul de a demonstra că în oraş "nimeni nu mai are motiv de frică" şi că a fost depăşită "frica de două decenii", după incidentele dintre români şi maghiari din 1990.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici