Iohannis: Servicile nu sunt instituţii oculte, unii au impresia că acolo se întâmplă lucruri curioase

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Digi24, despre un control eficient al Serviciilor, că este necesar pentru că, atunci, ”nu va veni nimeni să spună o poveste ca din filmele cu spioni, şi să fie şi crezut” şi că serviciile nu sunt instituţii oculte unde se întâmplă lucruri curioase.

89 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Servicile nu sunt instituţii oculte, unii au impresia că acolo se întâmplă lucruri curioase

Klaus Iohannis (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, despre necesitatea unui control al serviciilor, că acest aspect ”s-a dezbătut foarte mult”, iar ”varianta optimală ar fi un control foarte eficient din partea Parlamentului”.

”Nu am făcut eu încă o analiză, măcar petru mine, fiindcă nu trebuie să dau eu note, cuiva, de la Parlament. (..) Putem să vedem cu toţii că există un pachet de legi privind siguranţa naţională, care stau de mult în Parlament, şi cred că în aceste legi este abordată şi partea de control parlamentar. Până la urmă, nu doar Parlamentul vrea să aibă un control mai eficient, şi serviciile, şi unii şi alţii mi-au spus că ei îşi doresc un control eficient”, a precizat Iohannis la Digi 24.

El a mai explicat că, printr-un control eficient, ”nu apar tot felul de poveşti”.

”Dacă există un control clar şi transparent, atunci nu va veni nimeni să spună o poveste ca din filmele cu spioni, şi să fie şi crezut. Aici nu vorbim de nişte instituţii oculte, vorbim de instituţii de bază ale statului român, care s-au reformat, s-au modernizat şi îşi fac treaba şi atunci e clar că o conducere civilă bună şi un control parlamentar bune, eficient, corect, îi ajută şi pe unii, şi pe alţii. Trebuie să ieşim o dată şi o dată din această sferă în care unii au impresia că acolo la Servicii se întâmplă lucruri absolut curioase şi nelalocul lor. Se întâmplă lucruri ca între profesionişti”, a ţinut să precizeze Iohannis.

Întrebat dacă este convins că nu se întâmplă nimic curios la serviciile de informaţii, Klaus Iohannis a răspuns: ”Da, eu sunt convins”, şi a adăugat că el doar coordonează serviciile, dar controlul este parlamentar, şi ”atunci este normal ca acest control să fie în funcţiune şi să fie eficient, spre beneficiul ambelor părţi”.

Este nevoie de un control eficient. Când voi avea o analiză internă, şi doar pentru mine, a modului cum se întâmplă acum, o să vă spun dacă vreau să fie mai eficient”, a arătat Iohannis, menţionând că o astfel de analiză nu se poate face repede, şi ”până nu sunt noi directori pe funcţii, nu este rezonabil să ne ocupăm de un astfel de demers”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici