Iohannis: Voi prezenta în primele 6 luni ale mandatului strategia naţională de apărare a României

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, în discursul din Parlament, că va prezenta în primele 6 luni ale mandatului său strategia naţională de apărare a României şi a propus tuturor partidelor parlamentare un consens privind nevoia creşterii bugetului apărării până la cel puţin 2% din PIB.

266 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Voi prezenta în primele 6 luni ale mandatului strategia naţională de apărare a României

Iohannis: Voi prezenta în primele 6 luni ale mandatului strategia naţională de apărare a României (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"În planul politicii externe şi de securitate, România îşi reconfirmă opţiunile şi îşi asumă roluri noi. Clasa politică are multe defecte, dar are un merit important, acela de a fi asumat împreună o opţiune clară şi ireversibilă în ceea ce priveşte politica externă, acela de a fi asigurat României securitatea naţională", a declarat Iohannis.

El a afirmat că "cei trei piloni ai politicii noastre externe sunt Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi la UE", iar "cuvintele cheie în ceea ce priveşte politica externă sunt continuitate şi predictibilitate".

"Liniile strategice în care statul român este angajat vor fi urmate în timpul mandatului meu de preşedinte. Doresc să facem chiar mai mult, să aprofundăm Parteneriatul Strategic cu SUA nu doar în zona militară, ci şi în zona schimburilor economice şi culturale".

Referitor la calitatea de membru NATO, Iohannis a spus că "nu putem fi doar beneficiarii unui sistem de securitate, ci trebuie să asumăm şi rolul de furnizori de securitate".

"Am spus limpede că este nevoie de o creştere a bugetului apărării până la cel puţin 2% din PIB. Vă propun dumneavoastră, tututor partidelor parlamentare, să avem un consens pe această temă, inclusiv pentru menţinerea acestui nivel de buget pe termen lung", a afirmat el.

Iohannis a spus că, dacă este nevoie, va merge şi va discuta cu partenerii europeni „acest proiect absolut necesar în actualul context geopolitic”.

"Îmi propun ca în primele şase luni ale mandatului, conform atribuţiilor mele constituţionale, să prezint strategia naţională de apărare a României", a precizat preşedintele.

În ceea ce priveşte UE, preşedintele a spus că îşi doreşte "o voce mai puternică" a României.

"Nu în ultimul rând, avem de gândit împreună, putere şi opoziţie, asupra rolului nostru în UE. Îmi doresc o voce mai puternică a României în conceptul european, un profil mai solid, o contribuţie mai mare în ceea ce înseamnă construcţia unei Europe unite", a subliniat Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici