Irinel Popescu: România va avea primii 30 de specialişti în chirurgia hepato-bilio-pancreatică

România va avea, din toamnă, primii 30 de specialişti în chirurgia hepato-bilio-pancreatică, în urma absolvirii unui curs de doi ani şi promovării unui examen al Ministerului Educaţiei, printre cursanţi aflându-se medicii Valentin Calu, Cătălin Piviniceru şi Radu Zamfir, a anunţat Irinel Popescu.

520 afișări
Imaginea articolului Irinel Popescu: România va avea primii 30 de specialişti în chirurgia hepato-bilio-pancreatică

Irinel Popescu: România va avea primii 30 de specialişti în chirurgia hepato-bilio-pancreatică (Imagine: Shutterstock)

"Chirurgia hepato-bilio-pancreatică este o ramură a chirurgiei generale, iar supraspecializarea în această specialitate presupune doi ani de pregătire după terminarea rezidenţiatului. România este la prima generaţie de cursanţi care urmează să obţină în această toamnă, atestatul de chirurgie HBP (care include şi transplant hepatic), după promovarea examenului organizat de Ministerul Sănătăţii, Astfel, din 2015, România va avea primii specialişti în chirurgia hepato-bilio-pancreatică", a declarat profesorul Irinel Popescu, cu ocazia celui de-al X-lea simpozion al Asociaţiei Române de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic, care se desfăşoară până sâmbătă în Capitală.

Specializarea hepato-bilio-pancreatică le va permite medicilor care vor absolvi cursul să efectueze independent rezecţii majore de ficat, pancreas şi transplant de ficat.

Această pregătire vine ca o necesitate în contextul creşterii numărului cazurilor de boli maligne şi mai ales al scăderii vârstei la care apar astfel de suferinţe, a declarat medicul Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală, a doua unitate sanitară unde se face transplant de ficat după Institutul Clinic Fundeni.

Pivniceru, care este printre primii 30 de cursanţi, a precizat că a plătit 4.000 de lei pentru formare.

Medicul Yaman Tokat de la Spitalul "Florence Nightingale" din Istanbul, prezent la conferinţă, a spus că, pe viitor, va fi nevoie de experţi în bolile ficatului şi specialişti în transplant.

"Anul acesta se împlinesc, în Turcia, 25 de ani de transplant hepatic. Cel mai greu ne este să găsim donatori. Acum 20 de ani eram singurul centru din ţară care făcea acest fel de operaţii şi acum există 50 de astfel de centre. În fiecare an facem 1.200 de transplanturi, cea mai mare parte de la donatori în viaţă", a declarat Yaman Tokat.

Prima operaţie reuşită de transplant hepatic din România a fost realizată de Irinel Popescu la Institutul Clinic Fundeni, pe 15 aprilie 2000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici