Isărescu despre DOSARUL FRAUDELOR BANCARE: Nu e vorba de o caracatiţă a bancherilor, mai degrabă grup infracţional din afara sistemului

Faptele anchetate de DIICOT vizează cel mult 0,08% din sistemul bancar, în niciun caz 80% cum s-a vehiculat în media, iar din informaţiile disponibile rezultă că este vorba de un grup infracţional din afara sistemului, şi nu de o "caracatiţă a bancherilor", afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

681 afișări
Imaginea articolului Isărescu despre DOSARUL FRAUDELOR BANCARE: Nu e vorba de o caracatiţă a bancherilor, mai degrabă grup infracţional din afara sistemului

Mugur Isărescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Cum să fie vorba de 80%? Probabil 0,08%. Numai primele trei bănci au peste 2.000 de unităţi bancare. Se vorbeşte de 16 unităţi bancare, nu au cum să reprezinte atât. (...) Nu e vorba de o caracatiţă a bancherilor, mai degrabă este un grup infracţional din afara băncilor", a spus guvernatorul băncii centrale.

El a arătat că suparvegherea băncii centrale "este tare şi îşi face datoria", menţionând că trebuie evitată confuzia că Direcţia de Supraveghere a BNR verifică fiecare credit în parte.

"Supravegherea bancară nu dă credite şi nu supraveghează creditele bucată cu bucată, şi nici fraudele. Altfel, revenim la sistemul monobancă, cum era înainte de '90, dacă ne dorim aşa ceva", a adăugat Isărescu.

Potrivit şefului băncii centrale, în cazul prezentat de DIICOT rolul supravegherii BNR era să se asigure dacă băncile au sisteme antifraudă şi dacă acestea funcţionează.

"În cazul ăsta am înţeles că ele au funcţionat", a precizat Isărescu.

Şeful băncii centrale este de acord însă că astfel de evenimente sunt periculoase pentru credibilitatea sistemului, şi mai ales mediatizarea excesivă a unor asemenea cazuri.

DIICOT a audiat, joi, aproximativ o sută de persoane, între care angajaţi ministeriali, într-un caz de fraude bancare estimate la 22 de milioane de euro, anchetatorii descinzând la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţile acestora in Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.

În acest dosar, şaptesprezece persoane au fost reţinute.

Într-un comunicat transmis joi de DIICOT se spune că în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

În referatul cu propunerea arestării, procurorii DIICOT spun că gruparea Stan-Ruse, a câştigat "un loc aparte" în cazuistica penală din cauză că a reuşit să cuprindă peste 80% din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului, precum şi pentru amploare şi complexitate.

"Având în vedere numărul actelor materiale duse la bun sfârşit sau executate parţial, cercul relaţional menţionat, prejudiciul creat, cât şi faptul că prin activitatea infracţională grupul a cuprins peste 80 la sută din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului, grupul Mihai Stan - Daniel Ruse îşi câştigă prin amploarea sa un loc aparte în cazuistica penală", notează procurorii DIICOT în documentul prin care cer arestarea a 33 de persoane în acest caz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici