Îţi vei putea înlocui buletinul actual cu o carte electronică de identitate. Ce date vor mai fi trecute pe cip

  • Pe viitor, ţi-ai putea înlocui buletinul actual cu o carte electronică de identitate.
  • Noul document îţi va permite accesul la servicii medicale fără card de sănătate.
  • Şi copiii sub 14 ani vor putea avea cărţi de identitate simple sau electronice.
25237 afișări
Imaginea articolului Îţi vei putea înlocui buletinul actual cu o carte electronică de identitate. Ce date vor mai fi trecute pe cip

Profimedia

Măsurile sunt incluse în Legea 162/2020, promulgată luni de preşedintele Klaus Iohannis, şi stabilesc ca odată ce procedura de emitere a cărţilor de identitate electronice va fi gata, persoanele care vor avea o astfel de carte electronică să nu mai aibă nevoie şi de cardul de sănătate. Concret, acestea vor accesa serviciile medicale în baza noului document. 

Buletinul electronic va permite inclusiv folosirea semnăturii electronice, prin intermediul unui certificat digital, ce va avea aceeaşi valoare ca semnătura de mână. În funcţie de vârsta titularului, documentele vor avea o valabilitate de doi ani (pentru copiii sub 14 ani), patru ani (pentru persoanele între 14 şi 18 ani) şi zece ani (pentru persoanele majore). 

Aşadar, şi copiii sub 14 ani vor putea avea cărţi de identitate simple sau electronice, dacă părinţii lor vor vrea acest lucru, cu menţiunea că varianta electronică nu va conţine şi amprentele copilului mai mic de 12 ani.

Persoanele ce nu vor dori să opteze pentru un buletin electronic, din diverse motive, vor putea obţine un buletin simplu, ca cel folosit în prezent. 

Potrivit legii promulgate de preşedinte, pe cartea electronică vor apărea următoarele date:

  •  datele din formatul tipărit al buletinului, cu excepţia semnăturii olografe (de mână) a titularului;
  •  prenumele părinţilor titularului;
  •  un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum şi
  •  datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete (nu şi în cazul celor mai mici de 12 ani).

La începutul acestui an, Guvernul a pregătit un proiect de OUG, neadoptat încă, care prevedea ca actele de identitate să poată fi solicitate de la 12 ani, în loc de 14 ani. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici