Korodi vrea rezolvarea tuturor dosarelor restante Casa Verde în 2014, pentru 13.000 de cetăţeni

Ministrul Mediului Attila Korodi a anunţat, marţi, că doreşte ca în 2014 să fie semnate contractele de finanţare pentru 5.835 de beneficiari ai programului Casa Verde şi să fie analizate urgent şi cele 9.776 de dosare rămase din sesiunea 2011, astfel încât să beneficieze 13.000 de cetăţeni.

3120 afișări
Imaginea articolului Korodi vrea rezolvarea tuturor dosarelor restante Casa Verde în 2014, pentru 13.000 de cetăţeni

Korodi vrea rezolvarea tuturor dosarelor restante Casa Verde în 2014, pentru 13.000 de cetăţeni (Imagine: Shutterstock)

Korodi a arătat că, în ultima sesiune de finanţare în cadrul programului Casa Verde, din 2011, deschisă în perioada 01.06.2011 - 15.07.2011, au fost depuse în total 23.938 de dosare.

Dintre acestea au fost analizate 14.162 de dosare, iar 9.776 sunt încă în curs de analiză, ministrul luând decizia să fie analizate urgent şi aceste dosare.

Din dosarele analizate, 11.509 au fost acceptate şi 2.653 au fost respinse. Pentru 5.674 de beneficiari contractele au fost semnate în 2011 şi 2012, iar în acest moment sunt în curs de plată. Dintre acestea, până în prezent au fost decontate un număr de 5.347 cereri în valoare totală de 32 188 746,52 lei.

Pentru restul de 5.835 de beneficiari, contractele vor fi semnate începând de săptămâna aceasta, iar solicitanţii vor fi contactaţi în vederea contractării, a mai anunţat ministrul. Acestor beneficiari li se vor adăuga şi cei care vor fi desemnaţi în urma analizei celor 9.776 de dosare restante din sesiunea 2011.

"Asta înseamnă că, din programul Casa Verde aflat în derulare, anul acesta vom contracta finanţări pentru 13.000 de cetăţeni", a declarat Korodi.

Analiza şi evaluarea dosarelor depuse se derulează în ordinea înregistrării lor la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), de la agenţiile locale pentru protecţia mediului. Listele cu proiectele aprobate şi cu cele respinse vor fi afişate pe site-ul AFM, conform Ghidului de finanţare, art. 17, la secţiunea Casa Verde 2011 - http://www.afm.ro/casa_verde_pf_2011.php

Contractul de finanţare nerambursabilă intră în vigoare la data semnării acestuia de către părţile contractante şi este valabil până la finalizarea proiectului, dar nu mai târziu de 12 luni de la data semnării.

"Obiectivul nostru este ca un număr cât mai mare de beneficiari să obţină finanţarea. Suntem conştienţi că, din cauza intervalului mare de timp în care programul a stagnat, vor exista şi anumite discrepanţe. Aşadar, vom întâlni cu siguranţă foare multe cazuri în care proiectul iniţial nu va mai corespunde cu nevoile beneficiarilor, sau cu soluţiile tehnologice ale pieţei.
Tuturor celor care doresc să modifice sau să redimensioneze proiectul le vom oferi această posibilitate. Fiecare caz va fi tratat individual, astfel încât eficienţa pentru fiecare sistem instalat să fie maximă", a mai spus Korodi.

Ministrul a amintit totodată că, la momentul lansării programului Casa Verde, în 2008, se vorbea despre o economie de până la 30 la sută la încălzire şi de până la 60 la sută la apa caldă pentru beneficiarii programului, subliniind că, astăzi, având în vedere că tehnologiile disponibile sunt mult mai performante, aceste reduceri de costuri vor fi, cu siguranţă, mai mari.

"Referitor la viitorul programului Casa Verde, dorinţa mea clară este ca acest program să continue. După ce vom finaliza toate dosarele aflate în analiză, vom decide când anume vom putea lansa un nou apel de proiecte. Nu pot să vă spun încă cu certitudine dacă vom avea un nou call anul acesta, sau dacă vorbim de anul viitor. Acest lucru depinde de programarea finanţărilor aflate în curs, dar şi de rata încasărilor la Fondul de Mediu", a mai declarat Korodi.

Programul Casa Verde presupune acordarea de finanţări pentru persoane fizice şi juridice pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încalzire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici