Kovesi: Decoraţia Franţei mă obligă să îmi continui drumul şi să schimb mult mai multe lucruri

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, după ce i-a fost conferit Ordinul Naţional al Meritului în grad de ofiţer de către ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, că distincţia o obligă să-şi continue drumul şi să schimbe mult mai multe lucruri.

249 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Decoraţia Franţei mă obligă să îmi continui drumul şi să schimb mult mai multe lucruri

Kovesi: Decoraţia Franţei mă obligă să îmi continui drumul şi să schimb mult mai multe lucruri (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

În cadrul festivităţii de decernare a distincţiei, ce a avut loc în Salonul verde al Ambasadei Franţei din Bucureşti, Codruţa Kovesi a amintit câteva dintre activităţile privind colaborarea cu autorităţile judiciare franceze, declarându-se "foarte emoţionată", poate mai mult decât atunci când a fost numită procuror general al României (septembrie 2006, ulterior reînvestită pentru un alt mandat-n.r.).

"Atât ca procuror cu funcţie de execuţie, cât şi ca procuror general, am acordat deosebită atenţie cooperării internaţionale, în special cu colegi francezi, pentru că am avut probleme mari cu fenomenul infracţional în Franţa", a spus Kovesi, amintind de primul memorandum semnat cu autorităţile franceze, din 2007, apoi cel semnat în februarie 2008 cu procurorul general al Republici Franceze, când s-a decis să fie membri fondatori ai reţelei de procurori generali din Europa.

Kovesi a mulţumit pentru sprijinul constant pe care l-a primit din partea Franţei, atât în lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei, cât şi în ceea ce priveşte pregătirea profesională a magistraţilor din România.

"Ştiu că Excelenţa dumneavoastră, personal, aţi sprijinit acţiunile Ministerului Public şi cred că este momentul potrivit să vă muţumesc", i s-a adresat procurorul general ambasadorului Franţei.

Kovesi s-a declarat bucuroasă că magistratul romnân de legătură din Franţa este procuror, precizând că autorităţile judiciare române şi franceze au avut foarte multe activităţi comune.

"Să-mi permiteţi o scurtă consideraţie legată de această decoraţie, aş face o paralelă cu activitatea sportivă pe care am avut-o. Astăzi, mă simt ca un căpitan de echipă, care primeşte o recompensă pentru tot ceea ce a făcut echipa. Aici mă refer la toţi colegii din conducerea Ministerul Public, care au vârsta aproximativ egală cu a mea, dar şi la toţi procurorii din România care au înţeles care sunt priorităţile şi care au încercat să le îndeplinim împreună", a declarat Codruţa Kovesi, vicecampioană europeană la baschet.

Procurorul general a mulţumit instituţiilor care au ajutat Ministerul Public să-şi îndeplinească obiectivele, începând cu Ministerul Justiţiei, ministrul Cătălin Predoiu, prezent la ceremonie, colaboratorii din Serviciile de Informaţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi, nu în ultimul rând, Consiliului Superior al Magistraturii şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

La festivitatea de miercuri de la Ambasada Franţei din Capitală au fost alături de Codruţa Kovesi părinţii săi (tatăl, Ion Lascu pensionându-se anul trecut din funcţia de procuror la Mediaş-n.r.) şi fratele său, colegi şi prieteni.

Mama Codruţei Kovesi a spus că niciodată nu s-a gândit că fiica ei va ajunge procuror general, iar atunci când a fost nominalizată ca şef al Ministerului Public a crezut că a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), structură unde activa ca procuror, la Sibiu. Ulterior, mama procurorului general a înţeles că e "mult mai sus".

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, i-a conferit, miercuri, procurorului general al României, Codruţa Kovesi, Ordinul Naţional al Meritului în grad de ofiţer, spunând că procurorul general reprezintă un pariu câştigat al tinerelor generaţii ale acestei ţări.

"Pentru că ştiu că îndepliniţi în mod ireproşabil aceste funcţii importante, permiteţi-mi să vă spun în ce măsură reprezezentaţi pentru mine un pariu, un pariu câştigat al tinerelor generaţii ale acestei ţări şi cât de mult mi-aş dori ca exemplul dumneavoastră să fie urmat. Este cu siguraţă unul dintre motivele care au stat la baza deciziei preşedintelui Nicolas Sarkozy de a vă conferi această distincţie", i-a spus ambasadorul Henri Paul Codruţei Kovesi, la ceremonia de decernare a Ordinului Naţional al Meritului în grad de ofiţer.

El şi-a exprimat sprijinul deplin pentru procurorul general.

"Aţi dus cu toată energia necesară o muncă de reorganizare şi de modernizare a Parchetului, pentru a-i permite să facă faţă cât mai bine posibil lipsei de dotări de care suferea. Această căutare a eficacităţii se regăseşte în rezultatele obţinute de DIICOT şi de DNA, două instituţii a căror bună funcţionare a fost evidenţiată de rapoarte succesive ale UE", i-a spus ambasadorul lui Kovesi.

La ceremonia de miercuri, au fost prezenţi, printre mulţi alţi procurori, şeful DIICOT, Codruţ Olaru, şeful Secţiei de Urmărire penală şi Crimalistică, Marius Iacob, în timp ce şeful DNA, Daniel Morar, a fost reprezentat de un adjunct al său, Carmen Gâlcă.

Consiliul Superior al Magistraturii l-a avut ca reprezentant pe judecătorul Mircea Aron.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici