Leonard Orban: Primii refugiaţi vor ajunge în România în noiembrie

Primii imigranţi pe care România s-a angajat să-i primească la cererea Uniunii Europene vor sosi în ţară în luna noiembrie, a anunţat, marţi, consilierul pe politici europene al preşedintelui Klaus Iohannis.

3703 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban: Primii refugiaţi vor ajunge în România în noiembrie

Leonard Orban: Primii refugiaţi vor ajunge în România în noiembrie (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Orban a precizat, într-un interviu la Europa FM, că, în total, în România vor ajunge puţin peste 1.700 de refugiaţi, însă ei vor sosi treptat în cele şase centre de primire disponibile şi vor fi verificaţi.

Consilierul prezidenţial susţine că cine nu va avea dreptul la azil nu va putea rămâne în România.

"Oferta a fost făcută de către Guvernul României şi este următoarea: 1.705 migranţi pe aşa-numitul mecanism de relocare intra-UE, adică să preluăm 1.705 persoane din alte state membre, mai precis din Grecia sau Italia, pe o perioadă de doi ani, începând cu luna noiembrie 2015. Şi pe relocarea extra-UE, deci din tabere de refugiaţi din afara UE, 80 de persoane, tot pe o perioadă de doi ani. În total, oferta făcută de Guvernul României a fost de 1.785 de persoane", a precizat Orban.

Cele şase centre în care vor ajunge imigranţii sunt în localităţile Bucureşti, Giurgiu, Galaţi, Şomcuţa Mare, Rădăuţi şi Timişoara.

Aici, imigranţii vor primi apă, hrană, cazare şi servicii consulare, iar România va primi de la Uniunea Europeană câte 6 mii de euro pentru fiecare persoană. Regimul în aceste centre va fi unul deschis, spune Leonard Orban, potrivit europafm.ro.

Pe de altă parte, Orban a arătat că, după părerea sa, România nu este pregătită să integreze migranţi, el menţionând totodată necesitatea unei strategii.

"E o părere personală, subliniez: România este complet nepregătită pentru a integra migranţi. (...) În calitate de comisar european, am vizitat foarte multe state membre şi am văzut problemele care există în ceea ce priveşte integrarea migranţilor, de la problemele adulţilor - dificultăţile de găsire a unui loc de muncă, învăţarea limbii ţării gazdă - până la dificultăţile pe care le au copiii să se integreze în sistemele şcolare. (...) Cred că în România - şi în acest context, dar trebuie să lăsăm la o parte acest context hai să-i spunem exploziv care există la nivel european - este nevoie de discuţii foarte serioase între specialişti, să stabilim cum ne putem pregăti pentru integrarea migranţilor. E ridicol să crezi că într-o Europă deschisă, mai devreme sau mai târziu, nu vor veni migranţi la tine, că nu se vor stabili din ce în ce mai mulţi străini, nu neapărat din Asia, de pe alte continente, şi vor veni şi vei avea probleme de integrare", a mai spus Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici