Liberi să plece: Condamnaţii eliberaţi după decizia ÎCCJ privind suspendarea pedepselor pot părăsi ţara

Avocaţii care îi reprezintă pe Rudel Obreja şi pe Constantin Niţă, doi dintre cei pentru care ÎCCJ a decis suspendarea pedepsei, au explicat, pentru MEDIAFAX, că ei nu au interdicţia de a părăsi ţara aşa că, teoretic, ar putea să plece din România.

1230 afișări
Imaginea articolului Liberi să plece: Condamnaţii eliberaţi după decizia ÎCCJ privind suspendarea pedepselor pot părăsi ţara

Liberi să plece: Condamnaţii eliberaţi după decizia ÎCCJ privind suspendarea pedepselor pot părăsi ţara (Foto: Facebook/Rudel Obreja)

Apărătorii celor doi, Rudel Obreja şi Constantin Niţă, au formulat contestaţii în anulare împotriva deciziilor de condamnare, invocând nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători, iar instanţa le-a dat câştig de cauză.

Mihai Mareş, avocatul lui Rudel Obreja, a explicat că prin decizia de miercuri noapte a instanţei supreme, magistraţii au suspendat executarea pedepsei la care acesta a fost condamnat acesta, însă magistraţii nu au instituit alte obligaţii de natură a-i restrânge drepturile, inclusiv cel de liberă circulaţie.

„Nu văd nicio problemă, nu are niciun fel de interdicţie”, a spus avocatul lui Rudel Obreja, pentru MEDIAFAX.

La rândul său, Dan Lupaşcu, avocatul lui Constantin Niţă, a confirmat şi el că fostul ministru al Energiei nu are interdicţia de a părăsi ţara.

„Nu există nicio interdicţie. Este o hotărâre definitivă la care executarea este suspendată, până la soluţionarea contestaţiei în anulare. Din ce ştiu eu, în situaţia acestor persoane, există în evidenţa Poliţiei de Frontieră în asemenea cazuri. Teoretic, nu există nicio interdicţie să părăsească. Nu e sub nicio măsură preventivă. Vorbesc de principiu”, a declarat Dan Lupaşcu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri noaptea, eliberarea mai multor persoane în dosare în care avocaţii condamnaţilor au contestat alcătuirea completurilor de cinci judecători. În urma hotărârii au fost puşi în libertate, printre alţii, Rudel Obreja şi Constantin Niţă.

În aceste dosare, avocaţii au formulat contestaţii în anulare după decizia Curţii Constituţionale privind componenţa completurilor de 5 judecători, iar magistraţii Completului 2 de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, miercuri seară, ca, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare, condamnaţii să fie puşi în libertate, prin suspendarea executării.

Potrivit deciziei, aceştia trebuie puşi în libertate dacă nu sunt arestaţi în altă cauză.

Fostul şef al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja era condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, iar fostul ministru Constantin Niţă era condamnat la 4 ani de închisoare, în dosarul în care e acuzat că ar fi primit bani de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu.

O decizie similară, instanţa supremă a pronunţat şi pentru fostul ministru Dan Şova, fostul şef ANAF, Şerban Pop şi pentru fosta şefă DIICOT, Alina Bica (în prezent, în detenţie în Costa Rica).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici