Liderii sindicali cer un Cod etic şi pentru elevi şi părinţi: "Există indivizi care vin să tragă la răspundere cadrul didactic"

Liderul Federaţiei Sindicatului Liber din Învăţământ Vaslui, Sorin Ţiplea, consideră că, în paralel cu Codul Etic al cadrelor didactice, ar trebui făcut şi un cod similar al elevului şi părintelui, care să fie introdus în regulamentele interne ale unităţilor de învăţământ. Preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) Braşov, Florin Dobrescu, consideră şi el că ar trebui elaborat un Cod etic pentru părinţi şi elevi, pentru că există destul de multe incidente între cele trei părţi de care Codul etic nu ţine seama.

490 afișări
Imaginea articolului Liderii sindicali cer un Cod etic şi pentru elevi şi părinţi: "Există indivizi care vin să tragă la răspundere cadrul didactic"

Liderii sindicali cer un Cod etic şi pentru elevi şi părinţi

Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.

Proiectul Codului Etic al cadrelor didactice este considerat de către preşedintele FSLI Vaslui, Sorin Ţiplea, unul bine structurat, însă mai are multe aspecte de îmbunătăţit.

De exemplu, în opinia liderului sindicatului din învăţământul vasluian noţiunea de "contract moral" ar trebuie să dispară, având în vedere că profesorul are încheiat deja un contract de muncă cu şcoala unde activează.

"Nu are ce căuta noţiunea de «contract moral» între cadru didactic, pe de o parte, şi elevi, părinţi şi comunitatea locală, pe de altă parte, în condiţiile în care profesorul îşi desfăşoară activitatea în relaţia cu propriul său angajator în baza unui contract cu caracter juridic. În fapt, codul Etic trebuie să respecte un sistem de norme de conduită a cadrului didactic, în vederea atingerii standardelor de calitate din sistemul educaţional. Cu alte cuvinte, eu, ca profesor, nu pot avea decât datorie profesională, nu morală, pentru că eu am un contract profesional cu unitatea de învăţământ, şi nu unul moral", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX preşedintele FSLI Vaslui, Sorin Ţiplea.

În privinţa interzicerii implicării elevilor de către cadrele didactice în activităţile politice, liderul sindicatului din învăţământul vasluian crede că această măsură ar trebui inclusă şi în regulamentul de funcţionare al şcolii, la capitolul "obligaţiile elevilor".

"Această interdicţie nu ar trebui să vizeze doar cadrele didactice, ci şi elevii, cărora ar trebuie să le fie interzisă implicarea în activităţi electorale prin regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ (ROFUI). Practic, trebuie creat un mecanism în oglindă, astfel încât nici partidele politice să nu aibă voie să convoace elevi în activităţile lor", a adăugat Sorin Ţiplea.

Preşedintele FSLI crede că acest cod etic al profesorilor trebuie emis odată cu Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ (ROFUI), în care să existe toate drepturile, obligaţiile şi sancţiunile pentru toţi actorii implicaţi, nu doar cu profesori.

"Trebuie să avem o relaţie corectă şi de o parte şi de alta, nu ca una dintre acestea să aibă mai multe drepturi sau obligaţii decât alta. Este clar că în acest cod supus dezbaterii publice nu pot fi incluse obligaţiile elevilor, pentru că este un cod etic al cadrelor didactice. De aceea, Codul etic trebuie realizat în paralel cu un cod similar al elevului şi părintelui", a conchis Sorin Ţiplea.

Preşedintele FEN Braşov: Ar trebui un Cod etic şi pentru elevi şi părinţi

Preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) Braşov, Florin Dobrescu, consideră că ar trebui elaborat un Cod etic şi pentru părinţi şi elevi, nu doar pentru profesori, pentru că există destul de multe incidente între cele trei părţi de care Codul etic nu ţine seama.

"Acest cod se adresează personalului din învăţământ, dar în situaţia dată şi a fenomenelor care se produc, ar trebui în egală măsură să facă referire şi la elevi şi părinţi. Pentru că există indivizi cu statut de părinţi care vin să tragă la răspundere cadrul didactic pentru că i-a dat o notă prea slabă copilului lor, iar din nefericire aceste cazuri sunt destul de frecvente", a spus Florin Dobrescu, preşedintele FEN Braşov şi vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

El a mai dat ca exemplu un caz înregistrat recent la o şcoală din Bucureşti, unde, după ce un elev a stricat o chiuvetă de la toaletă, tatăl acestuia a venit la şcoală nervos şi a vrut să demonstreze că nu sunt bine montate chiuvetele, iar prin urmare a mai distrus una.

Un alt exemplu dat de liderul sindical este cel al unei profesoare însărcinate căreia elevii i-au făcut o farsă şi i-au demontat scaunul, iar aceasta s-a accidentat.

Potrivit liderului sindical, Codul Etic "nu este un document care să aibă un impact major, care de a doua zi va scoate faptele de corupţie de acolo de unde s-a cuibărit marea corupţie din România“.

"Unii dintre colegii mei nu privesc acest cod cu ochi buni pentru că sunt asaltaţi de o birocraţie excesivă, iar atunci când vor să facă o activitate deosebită pentru elevi sunt puşi în situaţia de a fi suspectaţi de colectă de bani pentru că vor să meargă la teatru sau să organizeze o serbare“, a mai spus preşedintele FEN Braşov.

În ceea ce priveşte interdicţia cadrelor didactice de a face meditaţii cu proprii elevi, Dobrescu a spus că aceasta se justifică doar în cazul celor care condiţionează promovarea elevului la obiectul pe care îl predau la clasă cu primirea de meditaţii.

"Una este să ai de-a face cu un cadru didactic care condiţionează promovarea elevului la obiectul pe care îl predă la clasă cu primirea de meditaţii în particular, faptă care trebuie sancţionată drastic pentru că încalcă toate normele etice şi morale şi alta este când vorbim de talente, de elevi de excepţie care sunt pregătiţi suplimentar de proprii profesori. Părinţii sunt cei care decid dacă vor să plătească suplimentar pentru performanţa copiilor lor, printr-o decizie liber consimţită, deoarece profesorul face acest lucru în timpul lui liber“, a subliniat Dobrescu.

În plus, el crede că fără contribuţia asociaţiilor şi organizaţiilor de părinţi, care se implică în finanţarea anumitor dotări la şcolile unde învaţă elevii lor, "învăţământul nu poate funcţiona".

"Finanţarea de la buget este nesatisfăcătoare şi învăţământul la ora actuală nu poate funcţiona fără acest ajutor de la părinţii care vor să se implice, iar ajutorul lor este binevenit. Toate aceste finanţări sunt făcute legal, prin asociaţiile de părinţi, cu proces verbal, facturi şi chitanţe, la propria lor iniţiativă“, a mai spus preşedintele FEN Braşov.

Mediafax.ro a lansat, luni, o platformă de dezbatere în care cititorii sunt invitaţi să se pronunţe asupra prevederilor propuse în proiectul de Cod etic din educaţie, principalele teme fiind legate de comportamentul profesorilor faţă de elevi, precum şi de combaterea corupţiei din şcoli.

Elaborarea unui astfel de cod a început acum câţiva ani, însă s-a oprit la stadiul de proiect, pentru că prioritate a avut Strategia anticorupţie în educaţie, aprobată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei în 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru învăţământul preuniversitar, Codul de referinţă al eticii şi deontologiei universitare, precum şi la monitorizarea activităţii Consiliului Naţional de Etică pentru Învăţământul Preuniversitar şi a Consiliului de etică şi management universitar.

Codul de etică a fost readus în actualitate odată cu scandalul izbucnit la sfârşitul anului trecut, în urma mediatizării unor imagini în care învăţătoarea Dana Blându, de la Şcoala 10 din Capitală, le cerea părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun.

În urma scandalului de la Şcoala 10, premierul Victor Ponta a cerut, în 15 ianuarie, Ministerului Educaţiei finalizarea proiectului în termen de două săptămâni, însă acest proiect nu a ajuns până în prezent pe masa Guvernului.

În proiectul Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar, aflat în curs de finalizare la Ministerul Educaţiei, le este interzisă profesorilor orice activitate care ar putea să ducă la fapte de corupţie. Traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare la clasă sunt interzice, iar profesorii nu-i pot ameninţa pe elevi să le facă anumite servicii sau să le ofere cadouri, conform prevederilor din proiectul iniţiat de minister.

Codul de etică interzice colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea examenelor şi evaluărilor naţionale, olimpiadelor şi altor concursuri şcolare.

Totodată, proiectul Codului de etică prevede că profesorii nu pot face meditaţii cu elevii din unităţile de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea, în schimbul unor "avantaje materiale sau financiare". Cadrele didactice nu pot implica elevii în activităţi de partizanat politic şi de prozelitism religios, în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în afara acestora.

Profesorii trebuie să asigure egaliatea de şanse şi să promoveze principiile educaţiei incluzive, să respecte demnitatea fiecărui elev şi să recunoască meritului fiecăruia.

Cadrului didactic îi este interzis să fie profesorul propriului copil sau al unei rude până la gradul al treilea, cu excepţia situaţiei în care este singurul care predă disciplina respectă în unitatea şcolară în care lucrează, conform proiectului Codului de etică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici