Moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii. Acuzaţii de ambele părţi între Vlad Voiculescu şi liderii PSD şi AUR. Grindeanu: „Sunteţi vinovatul moral de moartea românului din Belgia”

  • Moţiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost dezbătută luni în Camera Deputaţilor, cu acuzaţii grele de ambele părţi.
  • Grindeanu: „Sunteţi vinovatul moral de moartea românului din Belgia”/ Voiculescu: „Autorul dezastrului din Sănătate este PSD şi mafia pesedistă”
  • George Simion (AUR) l-a făcut răspunzător pe Vlad Voiculescu pentru lipsa de măsuri după incendiul de la „Matei Balş”.
  • Votul urmează să fie dat în şedinţa plenului de miercuri, deşi PSD a încercat să forţeze un vot la finalul dezbaterilor asupra moţiunii.
3578 afișări
Imaginea articolului Moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii. Acuzaţii de ambele părţi între Vlad Voiculescu şi liderii PSD şi AUR. Grindeanu: „Sunteţi vinovatul moral de moartea românului din Belgia”

LIVE Dezbaterea moţiunii simple împotriva lui Vlad Voiculescu a început. Ministrul Sănătăţii, discurs dur: Autorul dezastrului din Sănătate este PSD şi mafia pesedistă

VIDEO - Dezbaterea asupra moţiunii împotriva lui Vlad Voiculescu a început cu un conflict. PSD a cerut ca doi eurodeputaţi, ambii de la USR PLUS - Dacian Cioloş şi Dragoş Pîslaru - să părăsească sala pentru că nu sunt membri ai Camerei Deputaţilor, însă prezenţa acestora a fost agreată în cele din urmă de liderii de grupuri. Moţiunea PSD a fost citită de deputatul Alexandru Rafila. Pe parcursul moţiunii, parlamentarii PSD au strigat din sală: "Demisia". Preşedintele de şedinţă, Cristina Prună, a intervenit şi i-a rugat pe deputaţii PSD să facă linişte.

UPDATE 20.05 Voiculescu, declaraţii după moţiune, despre românul cu arsuri mort în Belgia: „Nu există autor moral. M-am ocupat personal”

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, luni, că nu există un vinovat în cazul românului cu arsuri care a decedat, la un spital din Belgia, pentru că transferul s-a făcut în momentul în care a existat un centru care să îl primească.

Întrebat, într-o conferinţă de presă la Parlament, despre cine e autorul moral al întârzierii transferului românului decedat în Belgia, Vlad Voiculescu a spus că nu există vinovaţi, pentru că nimeni nu s-a opus transferului în Europa.

„Dacă ar fi fost o singură persoană care să se fi opus acestui transfer al tânărului aş fi înţeles să vorbim despre un autor moral. Există un ordin de ministru, al ministrului Sănătăţii, ministrului Afacerilor Interne, respectiv un acord care spune că DSU este responsabil atât pentru găsirea centrului din străinătate în care pot fi trataţi arşii, cât şi pentru efectuarea transferului. Acestea sunt două atribuţii care sunt la DSU, dar nu putem să vorbim despre autor moral atât timp cât colegii de la DSU au făcut tot ce a depins de dânşii, şi anume: pe 20 a fost accidentul, pe 21 seara deja au primit înştiinţarea cei de la DSU. Tot atunci au început să caute centre în Europa unde să poată fi transferat pacientul. De îndată ce au găsit un centru, pacientul a fost transferat de îndată ce a fost posibil din punct de vedere tehnic. A existat o defecţiune a avionului, este un lucru pe care l-am aflat de la dr. Arafat. De îndată ce s-a găsit o soluţie alternativă, prin MApN, pacientul a fost transferat”, a spus Voiculescu.

Ministrul a precizat că îndoielile pe care le are şi verificările care sunt realizate au legătură cu modul în care a fost tratat pacientul, după ce un medic din Belgia a spus că bolnavul nu fusese bine îngrijit în România.

„Nu putem compara cu lucruri din trecut şi să căutăm un autor moral atâta timp cât nu a existat nici măcar o singură secundă să fie existat un loc în străinătate şi cineva să fi refuzat transferul. M-am ocupat personal de asta, am sunat la DSU şi de îndată ce transferul a fost posibil s-a şi efectuat”, a precizat Voiculescu.

Pacientul decedat la spitalul din Belgia a fost transportat iniţial la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, apoi, în 21 ianuarie 2021, a fost transferat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

UPDATE 19:00 Şedinţa a fost închisă 

Liderul de grupului PSD, Alfred Simonis a solicitat susţinerea votul pe moţiune la această şedinţă. Pe fondul absenteismului parlamentarilor Coaliţiei, social-democraţii au încercat să forţeze un vot pe moţiunea simplă.
Raluca Prună a închis sedinţa fără a supune la vot solicitarea liderului de grup al PSD.

UPDATE 18.20 Alexandru Rafila (PSD) răspunde acuzaţiilor lui Vlad Voiculescu:

  • Vreau să spun că sunt surprins pentru ca moţiunea se referă la ceva iar domnul Voiculescu face referire la altceva. Noi am depus moţiunea cu elemente concrete şi cu soluţii concrete
  • Am fost bucuros când domnul Voiculescu a fost nominalizat şi am făcut public. Din păcate, am greşit. A făcut studii în străinătate, nu-i aşa? Am crezut că va gestiona în mod responsabil pandemia, dar s-a prăbuşit.
  • Noi avem teste rapide pentru mai mult de un an, la modul în care se testează acum. Testarea în şcoli a elevilor şi a cadrelor didactice nu se face.(...) Lipsa de asumare ucide!

UPDATE 18.12 George Simion (AUR):

  • Avem 21 de morţi (după incendiul de la Matei Balş) şi n-am văzut măsurile, d-le ministru, pe care le-aţi promis. În spitale se plimbă mortul de la unul la altul. Una vorbim şi alta fumam. Am văzut că a venit tăticul Cioloş să vă ia apărarea. Din păcate spitalele din România sunt instituţii de omorât români
  • Noi vom vota orice moţiune împotriva acestui ministru care refuză să îşi asume responsabilitatea politică

UPDATE 17.50 Intervenţia lui Sorin Grindeanu (PSD):

  • Azi am aflat că un alt român ars a murit. Avea 51 de ani, a fost internat cu arsuri grave şi a fost transferat cu mare întârziere în Belgia. În ţară a îndurat un adevărat calvar. După o săptămână de chinuri groaznice a fost transferat în Belgia, dar prea târziu. O ascultam pe soţia sa disperată cum întreba de ce trebuie să suporte un asemenea tratament inuman. Ministrului Vlad Voiculescu sunt sigur că nici nu i-a păsat până azi dimineaţă, când a aflat vestea tragică. Atunci a făcut ce ştie mai bine: să fugă de răspundere. Domnule ministru, sunteţi principalul vinovat moral de moartea acestui român
  • Aţi găsit la preluarea funcţiei un mecanism de transfer al marilor arşi, trebuia să îl aplicaţi, dar nu v-a păsat

UPDATE 17.45 Parlamentarii PSD strigă din sală: "Demisia". Preşedintele de şedinţă, Cristina Prună, a intervenit şi i-a rugat pe deputaţii PSD să facă linişte.

UPDATE 17.20 Răspunsul lui Vlad Voiculescu în plenul Camerei Deputaţilor în care PSD îi cere demisia 

  • Mă bucur să fiu astăzi în Parlament, să explic cetăţenilor ce am găsit la Ministerul Sănătăţii şi ce facem ca să însănătoşim un sistem cangrenat de sistemul mafiot. Autorul dezastrului din Sănătate este PSD şi mafia pesedistă
  • Domnule profesor Rafila, eraţi aşteptat în comisia ştiinţifică pentru COVID, dar aţi lipsit. Vă aşteptăm data viitoare
  • Mi se cere să îmi asum răspunderea pentru ce s-a întâmplat într-un spital condus aproape 30 de ani de colegul dvs, dle profesor Streinu Cercel, într-un oraş condus de 12 ani tot de PSD, Oprescu, Firea. Vorbesc de asumare trei foşti miniştri ai Sănătăţii anchetaţi de DNA. Vorbesc de asumare oameni care au condus ministerul timp de 18 ani, timp în care şi-au format reţele mafiote care au ajuns până în Parlament.

Moţiunea simplă, intitulată „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor”, a fost semnată de 109 deputaţi social-democraţi şi depusă în plenul Camerei săptămâna trecută.

În moţiune, social-democraţii cer demisia lui Voiculescu pentru că, în perioada de timp care s-a scurs de la începerea mandatului său, au văzut “atât de multă incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani”.

“Victime omeneşti, spitale în flăcări, haos în vaccinare, degringoladă în sistemul de sănătate publică şi minciuni la testare i raportare! Şi multă indiferenţă, indolenţă, aroganţă şi sfidare din partea celui care ar trebui să aibă drept principală grijă sănătatea şi siguranţa cetăţenilor săi. Este deja prea mult! Acest ministru a de3venit un adevărat pericol pentru sănătatea românilor. Trebuie să votăm ca acest ministru să plece”, se arată în textul moţiunii.

De asemenea, semnatarii moţiunii simple mai acuză faptul că, în locul măsurilor “rapide” şi “viguroase” care să corecteze “tot ce aţi criticat atunci când eraţi în Opoziţie”, cetăţenii români au primit un “pachet cu acuze despre trecut” şi un pachet cu “promisiuni despre viitor”, dar nimic despre prezent sau despre cum pot fi rezolvate problemele acum.

Moţiunea simplă este doar consultativă. Spre deosebire de moţiunea de cenzură care duce la căderea Guvernului, moţiunea simplă are ca efect doar adresarea unui avertisment politic cu scopul de a remedia o situaţie eronată fără a creea de partea Guvernului obligaţia de a o respecta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici