Locuitorii din Drobeta Turnu Severin rămân fără căldură. Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare nu mai are fonduri de materie primă

Agenţii economici şi locuitorii din Drobeta Turnu Severin rămân fără apă caldă şi căldură din 10 martie, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) anunţând că nu mai are fonduri pentru materie primă, stocurile actuale fiind folosite pentru funcţionarea instalaţiilor, care ar pune în pericol populaţia oraşului dacă ar fi oprite necontrolat.

778 afișări
Imaginea articolului Locuitorii din Drobeta Turnu Severin rămân fără căldură. Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare nu mai are fonduri de materie primă

Locuitori din Drobeta Turnu Severin rămân fără căldură. Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare nu mai are fonduri de materie primă (Imagine: Arhivă Mediafax Foto)

Reprezentanţii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că unitatea aflată în insolvenţă nu dispune de fonduri pentru achiziţionarea de cărbune energetic necesar furnizării agentului termic în oraş, începând cu data de 10 martie 2015, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Având în vedere situaţia deosebită în care se află Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin - în insolvenţă, unitate de interes strategic cu specific deosebit, ca urmare a unor cauze externe regiei - şi anume, lipsa fondurilor financiare pentru onorarea achiziţiilor de materii prime, în primul rând de cărbune energetic, materiale şi piese de schimb strict necesare funcţionării în condiţii de siguranţă, există riscul de întrerupere a agentului termic către municipiul Drobeta Turnu Severin la data de 10 martie 2015”, precizează RAAN într-un comunicat de presă remis miercuri.

Totodată, reprezentanţii companiei atrag atenţia că, în cazul în care nu se fac economii la consumul de cărbune, există riscul producerii unei situaţii de urgenţă "cu consecinţe grave asupra populaţiei".

Astfel stocurile de materie primă existente vor fi folosite pentru funcţionarea instalaţiilor platformei Romag Prod, care vehiculează hidrogen sulfurat şi care, dacă ar fi oprite brusc, ar putea produce o deflagraţie.

"Astfel, stocul de cărbune existent în depozitul Sucursalei Romag Termo trebuie să asigure funcţionarea în condiţii de siguranţă a Sucursalei Romag Prod pentru a putea fi evitată o situaţie de urgenţă, de amploare, cu consecinţe grave asupra populaţiei din municipiul Drobeta Turnu Severin şi mediului", mai arată reprezentanţii RAAN.

Pentru reducerea consumului de cărbune, RAAN ia ia măsura sistării furnizării agentului termic în cazul agentilor economici şi asociaţiilor de proprietari cu datorii vechi.

"În aceste condiţii, pentru reducerea consumului de cărbune, în perioada imediat următoare, RAAN va lua măsura sistării agentului termic către agenţii economici notificaţi, care înregistrează facturi restante mai vechi de 31 decembrie 2014 şi a apei calde menajere pentru asociaţiile de proprietari notificate care înregistrează facturi restante mai vechi de 1 ianuarie 2013. Se are în vedere furnizarea în continuare a agentului termic către şcoli, spitale, grădiniţe, unităţi care nu îşi pot desfăşura activitatea în lipsa agentului termic", mai arată RAAN.

Conducerea RAAN cere, totodată, autorităţilor abilitate să ia o decizie în regim de urgenţă cu privire la funcţionarea companiei.

În Drobeta Turnu Severin, toate instituţiile publice, unităţile de învăţământ, Spitalul Judeţean şi secţiile externe, dar şi 36.000 de locuinţe primesc apă caldă şi căldură prin cele 65 de puncte termice ale RAAN.

Miercuri dimineaţă, peste 400 de angajaţi ai platformei Romag Prod din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin au refuzat să intre la lucru, rămânând în faţa unităţii, supăraţi că nu au primit salariile şi acuzând conducerea că nu comunică date privind închiderea companiei.

Oamenii au declarat că sunt nemulţumiţi, pe de o parte, de faptul că nu au primit salariile care ar fi trebuit să le intre în conturi în data de 25 februarie, iar pe de altă parte, de faptul că nu li se spune nimic cu privire la viitorul lor ca angajaţi, în contextul în care se vorbeşte despre închiderea platformei.

Angajaţii au reluat lucrul după două ore, în urma discuţiei avute du directorul de producţie al companiei, care a stat de vorbă cu ei şi le-a spus că va transmite conducerii nemulţumirile lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici