Mai mult de jumătate dintre fermierii români lucrează pământul cu sapa - federaţie

Mai mult de 500.000 de agricultori, respectiv peste jumătate din totalul fermierilor români, lucrează şi acum pământul cu sapa, România fiind ţara din UE cu cea mai mică rată de mecanizare în agricultură, a declarat agenţiei MEDIAFAX Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

344 afișări
Imaginea articolului Mai mult de jumătate dintre fermierii români lucrează pământul cu sapa - federaţie

Mai mult de jumătate dintre fermierii români lucrează pământul cu sapa - federaţie (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

"Cel puţin jumătate de milion de români care primesc subvenţii pentru agricultură în acest moment lucrează pământul cu sapa. Suprafeţele sunt mici, veniturile sunt mici, iar accesul la imputuri - seminţe, protecţia plantelor - este ca şi inexistent. Ei trăiesc din ceea ce cultivă cu sapa la limita subzistenţei", a mai spus oficialul federaţiei.

Jurconi spune că mulţi dintre fermierii care lucrează pământul cu sapa au între 1-3 hectare şi nu au suficiente resurse financiare pentru a plăti mecanizarea.

Ponderea mare a muncii manuale în agricultură este reflectată şi în activitatea distribuitorilor de unelte.

Oficialul federaţiei spune că în mediul rural există mulţi furnizori de unelte, care nu şi-au restrâns activitatea în ultimii ani.

"Furnizorii de sape şi unelte de genul ăsta - sape, greble, furci - trăiesc foarte bine şi nu sunt pe cale de dispariţie. În străinătate oamenii folosesc sapele doar ca hobby. În rest, toată agricultura este mecanizată. Chiar şi Bulgaria este mai mecanizată decât noi. La ei, cei care lucrează cu sapa sunt puţini, iar importanţi sunt agricultorii mari şi medii. La noi, în schimb, sunt mulţi cei care au suprafeţe mici şi le lurcrează manual", a mai spus Jurconi.

Potrivit datelor APIA, în România sunt înregistraţi aproximativ un milion de fermieri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici