Mai multe spitale vor fi dotate cu aparatură pentru depistarea precoce a surdităţii la nou-născuţi

Spitalele Elias şi "Marie Curie" din Bucureşti, "Sf. Apostol Andrei" Constanţa, Judeţean Galaţi, Judeţean Alexandria, Judeţean Piteşti şi Maternitatea Ploieşti vor primi aparatură pentru depistarea surdităţii la nou-născuţi, boală congenitală care afectează doi copii din 1.000.

194 afișări
Imaginea articolului Mai multe spitale vor fi dotate cu aparatură pentru depistarea precoce a surdităţii la nou-născuţi

Mai multe spitale vor fi dotate cu aparatură pentru depistarea precoce a surdităţii la nou-născuţi (Imagine: Shutterstock)

Asociaţia Audiosofia a anunţat, joi, lansarea proiectului "Baby hearing", ce are ca scop depistarea precoce a hipoacuziei la nou-născuţi, prin dotarea cu aparatură de testare auditivă a celor şapte spitale.

Aparatura de screening auditiv va permite testarea tuturor nou-născuţilor încă din primele zile de viaţă.

Potrivit specialiştilor, depistarea precoce a hipoacuziei la nou-născuţi este esenţială în vederea intervenţiei medicale timpurii. Cu cât intervenţia are loc mai devreme, cu atât copilul are mai mutle şanse la recuperare.

Maternitatea din cadrul Spitalului Clinic "Elias" Bucureşti este prima dintre cele incluse în acest proiect.

Directorul medical de la "Elias", Dana Safta, a subliniat că, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), doi copii din o mie se nasc cu hipoacuzie, astfel că este nevoie de un program naţional pentru depistarea surdităţii la nou-născuţi.

La rândul său, dr. Simona Vlădăreanu, medic neonatolog la "Elias", a precizat că teste pentru depistarea surdităţii se fac în materniatea de la Elias de mai mulţi ani, mai ales la copiii cu probleme congenitale, la prematuri şi la cei care primesc transfuzii. Prin acest proiect, însă, vor fi testaţi toţi nou-născuţii.

"Sperăm ca prin dotarea acestor spitale cu aparatura de testare a auzului la nou-născuţi să facilităm o depistare a problemelor de auz încă din primele zile de viaţă, implicit o intervenţie precoce şi o reabilitare auditiv-verbală urmată de integrarea în societate a acestor copii", a declarat preşedintele Asociaţiei Audiosofia, dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL.

Conform estimărilor, prin acest proiect vor fi testaţi, într-un an, peste 12.000 de copii.

Proiectul "Baby hearing", iniţiat de Asociaţia Audiosofia, este finanţat cu 42.000 de euro de Fundaţia Orange România, prin programul "Lumea prin culoare şi sunet" 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici