Mama Elenei Udrea, în vizită la Arestul Poliţiei Capitalei

Elena Udrea, arestată pentru fapte de corupţie în dosarul Microsoft, este vizitată de mama sa, care a venit, vineri dimineaţă, la Arestul Poliţiei Capitalei cu un pachet cu alimente şi apă.

5634 afișări
Imaginea articolului Mama Elenei Udrea, în vizită la Arestul Poliţiei Capitalei

Mama Elenei Udrea, în vizită la Arestul Poliţiei Capitalei (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Mama Elenei Udrea a ajuns la Arestul central al Poliţiei Capitalei în jurul orei 09.30 şi a intrat fără să facă declaraţii.

Potrivit programului, la centrele de arest preventiv ale Poliţiei Capitalei, vizitele se fac de luni până vineri, în ordine alfabetică. Ziua de vizită pentru Elena Udrea este vineri, în condiţiile în care, în prima zi a săptămânii pot fi vizitaţi arestaţii a căror iniţală a numelui de familie este între A şi E.

Surse din Poliţie au declarat, pentru MEDIAFAX, că Elena Udrea stă într-o cameră cu patru paturi, în care mai sunt încarcerate femei arestate pentru infracţiuni economice. Celula în care stă Elena Udrea este în vecinătatea camerei în care este încarcerată fosta şefă a DIICOT Alina Bica.

Potrivit legii, o persoană arestată preventiv are dreptul la minim patru vizite pe lună, cu excepţia primei vizite, care nu trebuie programată, pentru ca o persoană să aducă la arest haine şi alte obiecte personale ale celui încarcerat. Ziua de vizită este programată în funcţie de iniţiala numelui de familie, dar la cerere poate fi înlocuită cu o altă zi. În caz de necesitate, cu aprobarea şefului de arest, vizitele pot fi suplimentate.

O persoană aflată în arest poate da cel puţin un telefon pe lună, dar, ca şi în cazul vizitelor, dacă intervine o situaţie deosebită, aceasta poate solicita, în scris, să primească mai multe vizite.

Persoanele aflate în centrele de reţinere şi arestare preventivă sunt cazate, de regulă, în comun, putând presta muncă, la cerere, în interesul centrului şi putând beneficia de asistenţă psihologică şi moral-religioasă, sub pază şi supraveghere.

Deputatul PMP Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, este în arestul Poliţiei Capitalei din 10 februarie, când a fost reţinut de procurorii DNA, în dosarul Microsoft. O zi mai târziu, Udrea a fost arestată preventiv, după ce instanţa supremă a emis pe numele ei un mandat pentru 30 de zile. Decizia a fost contestată de avocaţii Elenei Udrea şi va fi judecată tot la instanţa supremă.

Procurorii DNA au reţinut-o pe Elena Udrea după ce Camera Deputaţilor a avizat, în 9 februarie, cererea DNA de urmărire penală, reţinere şi arestare.

Elena Udrea este acuzată, în dosarul Microsoft, de trei fapte de trafic de influenţă - în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România şi în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro -, precum şi de spălare de bani.

În acelaşi dosar, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, este acuzat că ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de una dintre cele două persoane încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăţi cu obiect de activitate IT, suma de circa trei milioane de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România.

Udrea mai este acuzată că a cerut 500.000 de euro de la omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în acelaşi dosar, "pentru a-i rezolva problemele din justiţie". Procurorii au arătat, în referatul prin care au solicitat aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestare, că Elena Udrea a fost denunţată la DNA de Dinu Pescariu.

"La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunţ cu privire la săvârşirea unor fapte de corupţie de către Udrea Elena Gabriela. Din denunţul formulat rezultă că, în anul 2013 pe fondul cercetărilor efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie ca urmare a plângerii formulată de Fujitsu Siemens Computers în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse de autorităţile austrice pe conturile sale din Elevaţia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani a avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 - februarie 2014", au scris procurorii în referat.

Potrivit anchetatorilor, aceste fapte sunt dovedite cu declaraţia martorului, extrasele de cont şi înscrisuri olografe ridicate la percheziţii, în care sunt indicate sume de bani plătite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici