Managerul Institutului Fundeni: Avem 44 transplanturi medulare la Fundeni, număr record după modernizarea clinicii

Institutul Fundeni din Bucureşti a înregistrat, în primele luni ale anului, 44 de transplanturi de măduvă, număr record după construirea a şase camere sterile pentru copii, care le-au completat pe cele 11 pentru adulţi, a anunţat, marţi, managerul institutului, dr. Carmen Orban.

783 afișări
Imaginea articolului Managerul Institutului Fundeni: Avem 44 transplanturi medulare la Fundeni, număr record după modernizarea clinicii

Managerul Institutului Fundeni: Avem 44 transplanturi medulare la Fundeni, număr record după modernizarea clinicii (Imagine: Shutterstock)

"Când vorbim despre Institutul Clinic Fundeni, vorbim despre transplant hepatic, renal şi medular, chirurgie, medicală, neurologie. Astăzi, serbăm transplantul medular. În acest serviciu, ajung anual aproape 20.000 de pacienţi cu leucemii acute, limfoame şi alte suferinţe, o atenţie deosebită fiind acordată leucemiilor acute. Sunt 200 de cazuri noi pe an. Până în prezent, activitatea de transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni depăşeşte 450 de proceduri efectuate", a declarat managerul Institutului Fundeni, marţi, la conferinţa organizată cu ocazia finalizării programului de extindere şi modernizare a clinicii, în cadrul campaniei "Cifrele înseamnă viaţă", derulată din decembrie 2011 prin Asociaţia "Salvează Vieţi".

Chiar dacă fondurile vor fi, în 2013, mai mici decât cele de anul trecut, managerul institutului a spus că are promisiuni că programul nu se va opri şi că va primin banii pentru intervenţiile ce vor fi realizate.

"Am primit o finanţare uşor mai mică decât anul trecut. Nu ne ajung banii pentru toate procedurile pe care doresc medicii să le facă, nici pentru transplantul renal, nici pentru cel hepatic şi nici pentru cel medular. Pentru primul semestru, avem prevăzuţi, prin proiecţia bugetară, 20.221.000 lei pentru toate tipurile de transplant, inclusiv pentru laboratorul de analize HLA (pentru determinarea compatibilităţii ţesuturilor - n.r.). Am primit 12.950.000 lei, sumele fiind până la nivelul lunii martie", a precizat dr. Orban, care este convinsă că avântul luat de intervenţiile de transplant nu va fi stopat.

La rândul ei, dr. Alina Tănase, director medical al Institutului Clinic Fundeni, a explicat că, odată cu construcţia celor şase camere sterile pentru copii, pot fi realizate mai multe proceduri, întrucât lista de aşteptare nu poate depăşi 20-30 de pacienţi, iar aceştia au nevoie de un loc în aceste spaţii.

"Mulţumită noilor camere sterile, dintre care patru sunt deja active, de la începutul anului a fost realizat un număr record de 44 de proceduri de auto şi alotransplant. În funcţie de tipul de procedură, cele 10 noi camere sterile ne vor permite să efectuăm până la 170 de transplanturi pe an. În 2012, am avut 84 de transplanturi, un maxim până atunci. Acum, în doar câteva luni, avem mai mult de jumătate din numărul celor din 2012 - şapte alotransplanturi, iar restul, autotransplaturi, în unele cazuri fiind aduse celule din străinătate. Lista de aşteptare la transplant medular nu poate conţine mai mult de 20-30 pacienţi, iar ei nu pot să aştepte, sunt urgenţe de tratament. Trebuie să ai loc într-o cameră sterilă", a mai spus dr. Tănase.

Potrivit directorului medical de la Fundeni, un pacient, în timpul unei proceduri de transplant medular, trebuie să stea într-o astfel de cameră sterilă, pentru a fi protejat de infecţii. "Una dintre complicaţiile majore ale transplantului medular este mortalitatea prin infecţii şi, dacă reuşim să ţinem pacientul în perioada aceea de aplazie, cum o numim noi, când nu are celule care îl apără, într-o cameră unde aerul şi apa sunt filtrate, atunci el are şanse maxime să treacă de această procedură şi să ajungă la transplant cu succes", a mai spus dr. Alina Tănase.

Carmen Uscatu, membru fondator al Asociaţiei "Salvează Vieţi", a declarat, cu acelaşi prilej, că modernizarea centrului de la Institutul Clinic Fundeni este încă un pas în demersul organizaţiei de a îmbunătăţi condiţiile de tratament pentru bolnavii de cancer din România. "În decembrie 2012, am inaugurat, la Timişoara, primul centru de excelenţă în tratarea cancerului la copii din România, iar următoarea etapă va fi de a crea un compartiment nou cu cinci camere sterile şi la un alt spital din Capitală", a precizat Uscatu.

Din decembrie 2012, Asociaţia "Dăruieşte Viaţă", la care Uscatu este, de asemenea, membru fondator, a lansat proiectul "Dar din dar se face Viaţă", ce are ca obiectiv strângerea a cinci milioane de euro, necesari modernizării secţiilor de radioterapie în cele mai importante centre oncologice din România. Până în prezent, campania a reuşit să adune 400.000 euro din donaţii ale companiilor care au apelat la facilitatea fiscală de a redirecţiona 20% din impozitul pe profit către organizaţii neguvernamentale.

Campania pentru strângerea fondurilor necesare construcţiei camerelor sterile a fost sprijinită de Ştirile ProTV şi Agenţia Free Communication.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici