Rezultatele recente ale indicelui PMI (Purchasing Managers’ Index) pentru luna iunie, realizate de instituții de referință precum S&P Global și Caixin, au oferit o imagine detaliată asupra evoluției producției industriale în diverse țări și regiuni din Europa și Asia.
Fabricile din Europa au dat semne tot mai clare de stabilizare. Câteva țări din zona euro, precum Irlanda, Grecia, Spania și Olanda, au înregistrat creșteri ale producției, iar activitatea fabricilor din Irlanda a atins cel mai bun nivel din ultimii trei ani și jumătate în iunie.
Germania a raportat cea mai bună performanță a ultimilor trei ani, deși activitatea sa manufacturieră continuă să fie în scădere. În Marea Britanie, sectorul de producție dă primele semne că ar putea ieși din declin prelungit. Doar Franța, Italia și Austria au înregistrat scăderi mai rapide ale activității industriale, afectând performanța generală a blocului european, potrivit Reuters.
„Există semne că sectorul manufacturier începe să se stabilizeze. Companiile și-au mărit producția ușor pentru a patra lună consecutiv, comenzile noi nu mai scad, iar timpii de livrare mai lungi sugerează o creștere ușoară a cererii. Totuși, diferențele între țări sunt mari, iar stabilitatea generală rămâne fragilă, consideră economistul-șef al băncii germane Hamburg Commercial Bank, Cyrus de la Rubia.
Pe de altă parte, în Asia situația este mai dificilă. Creșterea economică slabă a Chinei, negocierile comerciale blocate cu Statele Unite și incertitudinile legate de tarifele impuse de Washington au pus presiune pe activitatea industrială din regiune. Sondajele oficiale arată o scădere a activității pentru a treia lună consecutivă. „Mediul extern rămâne sever și complex, cu incertitudini tot mai mari, iar problema cererii interne insuficiente nu a fost încă rezolvată”, a atras atenția Wang Zhe, economist la Caixin Insight Group, specializată în analiza economică și cercetarea de piață.
În Japonia, susținută de o creștere a producției, activitatea fabricilor a crescut ușor. Însă cererea generală rămâne slabă, iar comenzile noi au scăzut din cauza temerilor privind tarifele americane. În Coreea de Sud, activitatea fabricilor a continuat să scadă pentru a cincea lună la rând, deși ritmul declinului a încetinit după alegerile prezidențiale anticipate din luna iunie, care au redus incertitudinea politică.
Datele recente taxele vamale impuse și apoi suspendate de administrația Trump au perturbat comerțul global și au pus multe economii dependente de exporturile către SUA într-o poziție dificilă. Negociatorii din țările partenere ale SUA încearcă să ajungă la înțelegeri înainte de termenul limită din 9 iulie, pentru a evita majorarea tarifelor.
China continuă negocierile pentru un acord comercial mai amplu cu Statele Unite, însă Japonia și Coreea de Sud nu au reușit până acum să obțină concesii privind taxele impuse asupra unor produse-cheie, precum automobilele.
India reprezintă o excepție notabilă în regiune. Activitatea industriei a crescut puternic, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, creșterea fiind susținută de o explozie a vânzărilor internaționale, care a dus la un val record de angajări în sector.
Între timp, liderii băncilor centrale din lume se află în Portugalia până miercuri, pentru a discuta despre impactul destabilizator al politicilor comerciale protecționiste ale administrației americane asupra economiei mondiale. Evenimentul reunește oficiali de rang înalt din Statele Unite, zona euro, Marea Britanie, Japonia și Coreea de Sud.