Manolescu: Nici românii, nici francezii nu au o părere foarte bună despre romi

Criticul Nicolae Manolescu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor, declară că nici românii nici francezii nu au o părere foarte bună despre romi şi apreciază că legătura dintre cele două popoare este în primul rând una de limbă, exprimându-şi regretul că "nu se mai învaţă franceza în România".

32 afișări
Imaginea articolului Manolescu: Nici românii, nici francezii nu au o părere foarte bună despre romi

Manolescu: Nici românii, nici francezii nu au o părere foarte bună despre romi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat dacă mai există vreo legătură între poporul francez şi cel român, Manolescu declară, într-un interviu pentru Pro Sport: "Da, în primul rând de limbă. Apoi de tradiţie culturală. Există o legătură, dar nu atât la nivel clasei mijlocii, cât la cel al intelectualităţii".

În ceea ce priveşte o eventuală alterare a acestor relaţii din cauza problemei romilor, criticul literar, ambasador la UNESCO, remarcă faptul că "nici românii nu au o părere foarte bună despre rromi, nici francezii".

"Aşa că tipul acesta de rasism latent care există în orice societate şi pe care încercăm să-l eliminăm cu toate mijloacele, pentru că este o porcărie, îi face şi pe români să zică «Lasă-i şi pe ei să vadă cum e»", argumentează Manolescu.

În opinia sa, "problema e că nu se mai învaţă franceză în şcolile din România".

"De aici pleacă declinul relaţiilor sentimentale dintre noi şi francezi", spune el.

Întrebat despre declaraţia lui Ilie Năstase conform căreia Sarkozy are dreptate în problema rromilor, Manolescu a răspuns:

"Eu am învăţat la logică că nu există judecăţi generale. Nu poţi să vorbeşti de rromi în general. Sarkozy poate să constate că unii dintre ei se găsesc ilegal aici (n.r. - la Paris), dar trebuie judecat de la caz la caz, nu prin expulzări colective. Pentru că sunt în Franţa ţigani care au acte în regulă, care lucrează, care nu au nicio problemă. Apoi, dacă tot vorbim de diversitate culturală, că este la modă acum, ăsta este felul lor de viaţă de foarte multă vreme. Cum să-i facem sedentari pe nişte oameni care sunt nomazi de 700 de ani!?".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici