Măsuri extreme în speranţa limitării focarului de pestă porcină: Autorităţile au omorât şi câinii vagabonzi

Sute de porci aflaţi în gospodăriile localnicilor din comuna Pomârla, judeţul Botoşani, au fost sacrificaţi după ce la finalul săptămânii trecute a fost descoperit un focar de pestă porcină într-o gospodărie. Autorităţile au decis să omoare şi câinii vagabonzi.

2822 afișări
Imaginea articolului Măsuri extreme în speranţa limitării focarului de pestă porcină: Autorităţile au omorât şi câinii vagabonzi

Măsuri extreme în speranţa de a limita extinderea focarului de pestă porcină: Autorităţile au omorât şi câinii vagabonzi

Autorităţile şi localnicii din comuna Pomârla, judeţul Botoşani, au trecut la măsuri extreme pentru a limita extinderea focarului de pestă porcină care a apărut la finalul săptămânii trecute.

După ce au aflat că patru porci aflaţi în gospodăriile unor localnici au fost găsiţi cu pestă porcină şi sacrificaţi de autorităţi, sătenii din Pomârla au tăiat, peste noapte, sute de porci pe care îi aveau în gospodării.

Autorităţile locale spun că până acum două treimi din totalul porcilor existenţi în gospodăriile populaţiei au fost sacrificaţi în comuna Pomârla, acţiuni similare având loc şi în localităţile din apropiere, chiar dacă deocamdată nu se pune în discuţie sacrificarea porcilor făcută de către autorităţi.

„În prima seară când s-a depistat virusul au şi început sacrificările. După primele estimări deja 2/3 din efective au fost sacrificate. 220 de porci au fost inventariaţi în decembrie 2018. Noi derulăm o inventariere împreună cu trei echipe de la Direcţia Sanitar Veterinară, din casă în casă, facem şi inventarierea şi mediatizarea măsurilor, le spunem oamenilor că, dacă porcul nu este înregistrat, în caz de sacrificare, porcii vor fi microcipaţi şi oamenii vor fi despăgubiţi. Avem peste 1.200 de gospodării şi mergem în casă cu inventarierea. Sacrificările s-au extins şi în comunele învecinate”, a declarat pentru MEDIAFAX primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelariu.

Pe lângă controalele care se fac la ieşirile din localitate, dezinfecţia zonei şi recensământul suinelor din gospodării, Comitetul Local de Combatere a Bolilor a decis să sacrifice toţi câinii fără stăpân aflaţi în zona forestieră a comunei Pomârla.

Până acum, pentru a limita extinderea virusului, 45 de câini au fost împuşcaţi de reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Botoşani, acţiune care va continua şi în zilele următoare.

„Din nefericire a fost nevoie să trecem şi la alte măsuri. Noi avem un front deschis către Ucraina, suntem zonă de frontieră şi de acolo este discuţia că vin focarele de pestă porcină. Noi avem jumătate din teritoriul comunei fond forestier şi suntem limitrof cu Ucraina. Fâşiile nu mai sunt protejate cu gardurile de altădată şi mistreţii pot migra cel puţin 30 - 40 de km pe noapte. Vin se se plimbă şi în Ucraina şi la noi, iar cu cadavrele sau orice alte resturi câinii interacţionează. Avem foarte mulţi câini vagabonzi în zonă, unii aduşi şi lăsaţi aici. Sunt haite care au atacat şi căprioare. (…)Este un vector clar care poate transmite boala. S-a luat decizia, în comitetul local de a lua şi această măsură – de a sacrifica şi câinii fără stăpân. Este îngrijorător fenomenul pentru că nu poate fi controlat. Noi controlăm oamenii, dar animalele fără stăpân nu le putem controla şi trebuie să limităm posibilitatea de extindere. Şi eu iubesc animalele şi nu aş da curs la aşa ceva, dar unde e lege nu este tocmeală. Dacă acestea sunt deciziile oamenilor care ştiu cum se propagă virusul, acţionăm ca atare”, a declarant, corespondetului MEDIAFAX, primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelariu.

Primarul comunei Pomârla susţine că este nevoie şi de o intervenţie rapidă a autorităţilor judeţene şi naţionale pentru a se putea limita extinderea focarelor de pestă porcină şi alocarea în regim de urgenţă a unor fonduri pentru măsurile de prevenire, dar şi pentru cumpărarea de materiale necesare efectuării dezinfecţiilor.

Deocamdată comuna Pomârla se află în monitorizare timp de şapte zile şi, în cazul în care nu vor mai apărea noi focare de pestă porcină, în gospodării nu vor fi făcute sacrificări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici