Măsurile luate de Înalta Curte în contextul COVID-19

  • Persoanele aflate în izolare sau în carantină nu au acces la Instanţa Supremă, începând de marţi.
  • Acelaşi lucru se întâmplă cu cei care au călătorit în ultimele 14 zile în zone de risc sau care au intrat în contact cu persoană monitorizate sau diagnosticate cu noul coronavirusului.
1579 afișări
Imaginea articolului Măsurile luate de Înalta Curte în contextul COVID-19

Persoanele aflate în izolare sau în carantină nu au acces la Instanţa Supremă, începând de marţi. Acelaşi lucru se întâmplă cu cei care au călătorit în ultimele 14 zile  în zone de risc sau care au intrat în contact cu persoană monitorizate sau diagnosticate cu noul coronavirusului.

Potrivit unui ordin emis marţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), se interzice accesul în sediile Instanţei Supreme a celor pentru care autorităţile au dispus măsuri de carantină sau de autoizolare, până la expirarea acestora. Cei citaţi şi aflaţi în această situaţie trebuie să înştiinţeze completul de judecată în scris sau prin poşta electronică.

De asemenea, potrivit ordinului, se interzice accesul persoanelor care au călătorit în ultimele 14 zile într-una dintre zonele unde se manifestă virusul sau a celor care au intrat în contact în ultimele 14 zile cu o persoană diagnosticată/monitorizată pentru posibilă infecţie cauzată de COVID-19, care are febră, tuse, dificultăţi de respiraţie.

Justiţiabilii care nu au o astfel de problemă dar care se simt rău sau au simptome de gripă sau alt tip de infecţie respiratorie, li se permite accesul nerestricţionat în sediile ÎCCJ, dar li se pune în vedere că sunt rugate să se supună voluntar următoarelor unor reguli de comportament, între care de a evita contactului direct cu alte persoane, acoperirea nasului şi a gurii dacă strănută sau tuşesc.

Acestea vor purta mască de protecţie pentru prevenirea contaminării persoanelor din jur, vor rămâne în afara sălii de şedinţă până la strigarea cauzei, vor evita contactul cu alte persoane în sala de şedinţă.

Jandarmii de la instanţa supremă vor verifica toţi cetăţenii care intră în clădire. Prin sondaj, vor fi întrebaţi de jandarmi dacă se simt bine şi dacă au simptome specifice coronavirusului.

Măştile de unică folosinţă se dau din partea instanţei, la fel şi gel dezinfectant. De asemenea, acestora li se asigură la cerere apă îmbuteliată şi li se pune în vedere să anunţe orice agravare a stării clinice generale, pentru a li se asigura accesul la asistenţă medicală de urgenţă.

Toate actele de procedură emise de ÎCCJ vor purta la loc vizibil menţiunea: „În vederea reducerii riscului de infectare cu coronavirus - COVID-19 sau alte infecţii respiratorii vă rugăm să luaţi în considerare, în măsura posibilului: transmiterea şi primirea corespondenţei cu ÎCCJ exclusiv în format electronic, prin e-mail; evitarea prezenţei la ÎCCJ dacă nu este absolut necesară, prin solicitarea judecării cauzei şi în lipsă sau a amânării acesteia din considerente de boală, dacă este cazul”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici