Medicii de familie: Nu vom semna contractul cu CNAS până nu vom primi banii necesari

Medicii de familie au anunţat, joi, că nu vor semna contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) până nu vor primi sumele necesare funcţionării asistenţei medicale primare, respectiv aproximativ 10.000 de lei pentru finanţarea cabinetului, faţă de media de 4.200 de lei cât sunt acum.

121 afișări
Imaginea articolului Medicii de familie: Nu vom semna contractul cu CNAS până nu vom primi banii necesari

Medicii de familie: Nu vom semna contractul cu CNAS până nu vom primi banii necesari (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a spus că prin normele la contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2010 venitul cabinetului medicului de familie va scădea cu aproximativ 40% în condiţiile în care, în 2009, acesta scăzuse cu aceeaşi valoare la care s-a adăugat inflaţia. În aceste condiţii, medicii spun că ar putea intra în faliment.

FNPMF şi Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF) a reclamat publicarea contractului-cadru în Monitorul Oficial în alta formă decât cea convenită la consultări.

Mai mult decât atât, cele două organizaţii susţin că reglementările din normele metodologice de aplicare a contractului-cadru pentru 2010 nu le sunt cunoscute, aflând despre ele "din surse"

"Aplicarea acestor norme metodologice în forma preconizată va conduce la falimentul cabinetelor medicilor de familie şi la imposibilitatea de a acorda asistenţă medicală pacienţilor", a spus preşedintele SNMF, Rodica Tănăsescu.

Aceasta a precizat că solicită autorităţilor alocarea a 12-15% din buget pentru asistenţa medicală primară, iar pentru cheltuielile unui cabinet cu 1.000 de pacienţi să fie alocat aproximativ 10.000 de lei pe lună. În prezent, pentru cheltuielile unui cabinet cu 1.000 de pacienţi medicii primesc mai puţin de jumătate adică 4.200 lei.

"În aceste condiţii, până la reglementarea situaţiei, medicii de familie acordă consultaţii gratuite bolnavilor şi prescriu reţete simple. Ei nu prescriu reţete compensate şi grauite şi, de asemenea, nu pot completa bilete de trimitere către specialiast întrucât nu au contract cadru din 1 aprilie", a mai spus Tănăsescu.

Liderii organizaţiilor reprezentative ale medicilor de familie au anunţat că, începând din 1 aprilie, nu mai prescriu reţete compensate şi gratuite, întrucât nu au contractul-cadru de acordare a asistenţei medicale, iar normele de aplicare a acestuia "au fost aprobate pe şest".

Ministrul Sănătăţii: Acţiunile medicilor de familie sunt nejustificate

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a arătat că acţiunile medicilor de familie sunt nejustificate şi a atras atenţia că refuzul acestora de a prescrie reţete compensate şi gratuite va aduce mari prejudicii sănătăţii bolnavilor.

Ministrul Sănătăţii i-a cerut preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, să lămurească de urgenţă cu reprezentanţii medicilor de familie modul în care casele de asigurări vor aplica prevederile contractului-cadru 2010.

Potrivit preşedintelui CNAS, contractele care erau valabile până la 31 martie au fost prelungite automat până la intrarea în vigoare a celor noi, acestea urmând să se închidă treptat, pe măsură ce sunt semnate noile contracte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici