Membrii reţelei destructurate de DIICOT Mehedinţi furau informaţii de pe o mie de carduri săptămânal

Membrii reţelei specializate în fraude informatice cu un prejudiciu estimat la 2,5 milioane de dolari, destructurată miercuri de procurorii DIICOT Mehedinţi, reuşeau să fure informaţiile de pe aproximativ o mie de carduri săptămânal, câştigurile ajungând chiar şi la 60.000 de euro.

233 afișări
Imaginea articolului Membrii reţelei destructurate de DIICOT Mehedinţi furau informaţii de pe o mie de carduri săptămânal

Membrii reţelei destructurate de DIICOT Mehedinţi furau informaţii de pe o mie de carduri săptămânal (Captura video)

Miercuri seară, cinci persoane, între care şi liderul grupării - Felix Eugen Trănculescu, în vârstă de 24 de ani, din Drobeta Turnu Severin - au fost reţinute de procurori.

Ulterior, în noaptea de miercuri spre joi, alte două persoane, membre ale reţelei specializate în fraude informatice, au fost reţinute, în urma audierilor de la sediul DIICOT Mehedinţi.

Cele şapte persoane urmează să fie prezentate, joi, Tribunalului Mehedinţi cu propunerea de arestare preventivă, pentru 29 de zile.

În total, 21 de persoane, 13 din Mehedinţi şi opt din alte judeţe, au fost duse la audieri după percheziţiile de miercuri.

Membrii grupării au prejudiciat persoane din România, dar şi din alte 23 de state din Uniunea Europeană, dar şi din afara acesteia, între care şi Statele Unite ale Americii.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat că liderul reţelei, Felix Eugen Trănculescu, plasa în diverse localuri publice din SUA un sistem informatic cu ajutorul căruia copia, prin POS-urile localurilor respective, informaţii ale conturilor clienţilor care achitau consumaţia cu cardul.

Astfel, informaţiile respective intrau direct în mail-ul liderului reţelei care fie le vindea altor persoane, fie le furniza membrilor grupării pe care o conducea. Aceştia din urmă imprimau datele pe carduri goale, apoi transferau conturile în Dubai şi scoteau banii.

Membrii reţelei au declarat anchetatorilor că scoteau banii din Dubai întrucât POS-urile de acolo au sisteme de siguranţă permisive şi riscul de a fi prinşi era mai mic.

De asemenea, sursele citate au precizat că prin această metodă membrii reţelei reuşeau să fure, săptămânal, informaţiile de pe aproximativ o mie de carduri, iar câştigurile ajungeau chiar şi la 60.000 de euro într-o singură săptămână.

Prin activitatea infracţională desfăşurată au fost compromise peste 50.000 de date de cărţi de credit, au mai spus sursele din rândul anchetatorilor.

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Mehedinţi şi poliţişti de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi au făcut, miercuri dimineaţă, 38 percheziţii în 17 judeţe, între care Mehedinţi, Timiş, Prahova, Braşov, Dâmboviţa, Constanţa, fiind vizată o reţea specializată în fraude informatice, prejudiciul în acest caz ajungând la 2,5 milioane de dolari.

Din 2009 şi până în prezent, membrii grupării au derulat infracţiuni informatice prejudiciind persoane din România şi din alte 23 de state din Uniunea Europeană, dar şi din afara acesteia, se arăta într-un comunicat al DIICOT.

Legătura între membrii grupului infracţional era coordonată de liderul acestuia, fiind realizată on-line prin intermediul aplicaţiilor Yahoo Messenger, Skype sau a telefoanelor mobile.

În urma percheziţiilor au fost ridicate medii de stocare ale datelor informatice, care urmează să fie expertizate.

Procurorii DIICOT au cooperat în acest caz cu United State -Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici