Mii de suceveni, la manifestările organizate la 95 de ani de la unirea Bucovinei cu România

Câteva mii de suceveni au asistat, joi seară, la defilarea cu torţe a formaţiunilor ISU Suceava şi la spectacolul folcloric organizat în centrul municipiului Suceava cu ocazia împlinirii a 95 de ani de ani de la unirea Bucovinei cu România.

112 afișări

Festivităţile care au marcat împlinirea a 95 de ani de la unirea Bucovinei cu România au început joi dimineaţă, când au fost organizate şedinţe festive ale Consiliului Judeţean Suceava, Colegiului Prefectural Suceava şi Consiliului Local Suceava, dar şi simpozioane ştiinţifice organizate de Muzeul Bucovinei în colaborare cu Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava privind istoria Bucovinei.

La şedinţa festivă a CJ Suceava, trei suceveni născuţi în anul 1918 au primit medalii omagiale, distincţiile urmând să fie acordate şi altor 73 de suceveni născuţi în urmă cu 95 de ani.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, în deschiderea şedinţei festive, că ziua de 28 noiembrie este una cu încărcătură simbolică pentru Bucovina, în acest an împlinindu-se 95 de ani de la unirea cu România.

El a spus că în judeţul Suceava trăiesc 76 de persoane născute în anul 1918, trei dintre exponenţii acestei generaţii, Frăsina Pintilie, Maria Adomincăi Andrieş şi Vasile Tulbure fiind invitaţi la şedinţa festivă unde li s-au înmânat medaliile omagiale la împlinirea a 95 de ani de la unirea Bucovinei cu România.

Nechifor a precizat că toţi ceilalţi 93 de suceveni născuţi în anul 1918 vor primi medalii omagiale.

La vernisarea unei expoziţii fotografice documentare privind istoria Bucovinei, primarul Sucevei, Ion Lungu, a arătat că în acest an se sărbătoreşte Ziua Bucovinei în mod "semioficial" întrucât proiectul legii privind declararea zilei de 28 noiembrie ca Ziua Bucovinei a fost votat de Senat şi a primit avizul comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, arătând că până la împlinirea a o sută de ani de la unire, aceste evenimente ar trebui să crească în intensitate.

Primarul a arătat că Suceava este capitala Bucovinei şi că în administraţie încearcă să înveţe din modul de administraţie austriac şi a amintit că în urmă cu o sută de ani, primarul de atunci al Sucevei, Franz Ritter von Des Loges, a modernizat oraşul, fiind cel care a reabilitat Cetatea de Scaun a Sucevei, a înfiinţat prima centrală a oraşului şi a introdus reţelele de apă şi canalizare.

Primarul Sucevei a menţionat că acum, după o sută de ani, Cetatea de Scaun a Sucevei este în lucrări de reabilitare, a fost construită, în parteneriat cu o firmă austriacă, cea mai modernă centrală de cogenerare ce funcţionează cu biomasă şi a subliniat că şi la proiectul parcajelor subterane "s-a lucrat nemţeşte".

La rândul său, preşedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, iniţiatorul legii privind Ziua Bucovinei, a arătat că speră că în acest an această lege va fi promulgată.

El a spus că unirea Bucovinei cu România a fost realizată în urmă cu 95 de ani de fruntaşii români care, deşi nu erau o majoritate în Bucovina, au reuşit să convingă pe toţi de necesitatea acestei uniri.

"La acel moment, în Bucovina erau 30 la sută români, 30 la sută ucraineni şi restul, alte naţionalităţi. Fruntaşii noştri au reuşit să mobilizeze un vot pentru unirea cu România deşi reprezentau doar 30 la sută", a spus Băişanu.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a arătat că bucovinenii trebuie să acţioneze împreună pentru dezvoltarea acestei regiuni.

"Să fim o singură voce, o singură simţire", a declarat Nechifor care a mulţumit tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea Bucovinei.

El a subliniat că, din păcate, decizia Ucrainei privind suspendarea negocierilor cu Uniunea Europeană îndepărtează momentul la care întreaga Bucovină, acum divizată, să se regăsească în Uniunea Europeană.

Manifestările de marcare a 95 de ani de la unirea Bucovinei cu România au mai inclus lansări de carte şi vernisarea unui expoziţii de pictură, dar şi un spectacol susţinut de Formaţia de dansuri "Bluhende Knospen" a Forumului German Suceava, a grupului vocal polonez Solonceanca din Soloneţul Nou, al grupului vocal "Veselka" al Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" Suceava şi un recital al Doinei Lavric.

Câteva mii de persoane au asistat, pe esplanada din centrul municipiului Suceava, la un spectacol folcloric şi la defilarea cu torţe a formaţiunilor ISU Suceava.

Totodată, sucevenii au vizionat, pe panouri din centrul oraşului un film privind unirea Bucovinei cu România, dar şi informaţii şi date legate de istoria şi personalităţile Bucovinei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici