Mimi Reinhard, secretara care a tipărit lista lui Schindler, a murit. Avea 107 ani

  • Mimi Reinhard, secretară în biroul lui Oskar Schindler, a dactilografiat lista cu numele evreilor ce aveau să fie salvaţi de la exterminare.
  • Femeia a murit în Israel, joi, la vârsta de 107 ani.
2157 afișări
Imaginea articolului Mimi Reinhard, secretara care a tipărit lista lui Schindler, a murit. Avea 107 ani

FOTO JewishFilmProject/ Twitter

Mimi Reinhard a fost una dintre cei 1.200 de evrei salvaţi de către germanul Schindler, om de afaceri. 
 
Dactilografa s-a născut în Viena, în 1915 şi s-a mutat apoi în Cracovia, Polonia, înainte de începerea celui De-al Doilea Război Mondial. Când naziştii au invadat Polonia în 1939, femeia a ajuns într-un ghetto, iar apoi, în 1942, a fost trimisă într-un lagăr de concentrare din Plaszow. 
Doi ani mai târziu, scria, la maşină, numele evreilor care aveau să fie transferaţi la fabricile lui Schindler.
 
„Nu ştiam că lista era ceva atât de important”, a spus Mimi Reinhard unui jurnalist evreu, în 2008. Mai apoi, avea să treacă pe listă însuşi numele ei, alături de datele a încă doi prieteni. 
 
Deşi lucra cu Schindler, femeia îşi amintea că nu avea prea multe discuţii cu omul de afaceri. „Era un bărbat fermecător, foarte sociabil. Ne trata frumos”.
 
După terminarea războiului, Mimi Reinhard s-a mutat în Statele Unite, unde a trăit până în 2007, când a decis să se stabilească în Israel. Acesta a dat mită autorităţilor naziste pentru a-i permite să păstreze evreii ca muncitori în fabricile sale. 
 
Filmul „Lista lui Schindler” (1993), al lui Steven Spielberg portretizează, într-un mod emoţionant, povestea afaceristului. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici