Ministerul Afacerilor Externe vrea să organizeze peste 60 de consulate itinerante, pentru a fi mai aproape de comunităţile româneşti

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat lansarea în dezbatere publică a planului privind organizarea a 63 de consulate itinerante în 2021.

302 afișări
Imaginea articolului Ministerul Afacerilor Externe vrea să organizeze peste 60 de consulate itinerante, pentru a fi mai aproape de comunităţile româneşti

Sursa foto: Mediafaxfoto

Potrivit unui comunicat al MAE, demersul vine în sprijinul cetăţenilor români din afara ţării, ca răspuns la semnalările primite din partea acestora şi în întâmpinarea nevoilor comunităţilor de a avea acces la servicii consulare cât mai aproape de domiciliu sau reşedinţă.

„Consulatul itinerant este o activitate cu caracter ocazional care presupune deplasarea unei echipe consulare mobile într-o localitate unde se află o comunitate românească, aflată la distanţă faţă de un oficiu consular permanent, în vederea prestării de servicii consulare solicitate de membrii comunităţii respective. Echipele consulare mobile sunt formate din consuli şi funcţionari consulari ai misiunii diplomatice sau oficiilor consulare care organizează această activitate şi sunt dotate cu echipamente tehnice necesare preluării şi procesării serviciilor consulare în regim offline. Cu ocazia acestor consulate itinerante, se poate procesa o gamă foarte variată de servicii consulare, precum acte notariale, documente de călătorie şi de stare civilă, obţinere acte din România etc”, se arată în comunicat.

Pentru a oferi o predictibilitate mai mare cetăţenilor români din străinătate, MAE a conceput şi adoptat o nouă procedură de organizare a consulatelor itinerante, care prevede planificarea anuală a calendarului acestora în două etape succesive.

Astfel, la începutul fiecărui an este elaborată prima formă a Planului anual pentru organizarea consulatelor itinerante, care este lansat în dezbater. Pe baza propunerilor primite din partea reprezentanţilor comunităţilor româneşti din străinătate, Planul este ajustat şi completat.

Pentru anul 2021, MAE are în vedere organizarea a 63 de consulate itinerante. „Precizăm că la elaborarea acestuia, pe lângă criteriile obişnuite (distanţa faţă de cel mai apropiat consulat, dimensiunea comunităţii româneşti, volumul solicitărilor de servicii şi asistenţă consulară formulate de cetăţenii români din regiunile vizate), s-au luat în considerare şi aspecte ce ţin de restricţiile locale introduse pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În plus, acolo unde situaţia o va impune, MAE va avea în vedere trimiterea unor delegaţii din Centrală pentru a veni în sprijinul misiunilor şi a compensa eventuale deficienţe logistice sau de personal de la faţa locului”, a mai informat MAE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici