Ministerul Apărării ar putea cumpăra avioane fără pilot

Secretarul de stat în MApN Viorel Oancea a declarat, la finalul discuţiilor din comisii privind bugetul, că unul dintre programele de înzestrare care ar putea demara în 2010 este cel privind achiziţionarea de avioane fără pilot, după ce două avioane româneşti au fost doborâte de insurgenţi în Irak.

32 afișări
Imaginea articolului Ministerul Apărării ar putea cumpăra avioane fără pilot

Ministerul Apărării ar putea cumpăra avioane fără pilot (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)

"Cel mai important (amendament, n.red.) este suplimentarea creditelor de angajament, pentru că putem deja declanşa două programe strategice care sunt absolut necesare pentru a asigura militarilor din teatrele de operaţii, mă refer în special la cei din Afganistan - protecţia necesară. Este vorba despre programul de transportoare blindate şi autoturismele blindate de teren pentru Afganistan. Acestea sunt cele două mari pe care le-am cerut noi. În plus, a venit din partea domnului deputat Scutaru sistemul de UAV-uri (avioane fără pilot, n.red) care este important, pentru că avioanele fără pilot care au fost în Irak au fost doborâte de insurgenţi...cele pe care le-am avut. Ne trebuie alte avioane fără pilot care să supravegheze zona de responsabilitate a militarilor noştri în Afganistan", a spus Oancea.

El a precizat ulterior că au fost două avioane doborâte în Irak, în timpul misiunii la care a participat România în această ţară şi care s-a încheiat la 31 iulie 2009.

"Pe cele noi vrem să le trimitem în sud, în Afganistan", a spus Oancea.

Surse militare au precizat ulterior pentru MEDIAFAX că România are trei avioane fără pilot, dintre care doar unul este funcţional în prezent.

În discuţiile din comisii, Oancea a apreciat că amendamentele aduse sunt oportune şi a precizat că unele dintre acestea au fost aduse chiar de către MApN şi au vizat "mişcarea unor sume în cadrul aceluiaşi buget".

"Dar au fost şi unele din partea domnilor senatori şi deputaţi, care aduc cât de cât îmbunătăţirea bugetării MapN. Mă refer aici la creditele bugetare - de la 600 de milioane la 1,4 miliarde şi numărul de SGV (soldaţi gradaţi voluntari, n.red.) care pot fi angajaţi anul acestea. Sunt lucruri binevenite pentru Minister. Banii vor proveni din fondul de rezervă al Guvernului. Asta a fost amendamentul domnilor parlamentari. Suma care va fi luată din fondul de rezervă va fi de 80-100 de milioane de lei . Ei se angajează pe parcursul anului 2010, pe măsură ce vor fi terminate cursurile de pregătire pentru SGV", a spus Oancea.

El a precizat că, totuşi, la MApN este vorba despre "un buget de criză şi probabil că niciun minister nu este mulţumit de sumele care au fost alocate, dar acest buget este negociat între ministere, între oamenii care au bugetat sumele respective".

"Deci nu aş putea spune că este un buget foarte bun, dar ne adaptăm situaţiei", a mai spus oficialul MApN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici