Ministerul Sănătăţii încearcă revizuirea bugetului stomatologiei la rectificare. Dacă nu sunt bani, amânăm pentru 2014

Ministerul Sănătăţii (MS) anunţă că va încerca, la rectificarea bugetară, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, însă, dacă nu vor fi găsiţi banii necesari, demersul va fi amânat pentru 2014.

336 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii încearcă revizuirea bugetului stomatologiei la rectificare. Dacă nu sunt bani, amânăm pentru 2014

Ministerul Sănătăţii încearcă revizuirea bugetului stomatologiei la rectificare. Dacă nu sunt bani, amânăm pentru 2014 (Imagine: Mediafax Foto)

MS explică, într-un comunicat remis joi agenţiei MEDIAFAX, că măsura blocării alocaţiei bugetare pentru stomatologie a fost luată din cauza subfinanţării din 2013 şi a obligativităţii plăţii arieratelor.

"Subfinanţarea rămâne cea mai mare problemă a sistemului sanitar. Din bugetul alocat, cea mai mare parte a fondurilor au fost direcţionate către plata arieratelor, datorate prostului management din anii trecuţi. Întrucât bugetul pe anul 2013 nu poate acoperi toate programele desfăşurate şi în anul 2012, opţiunea Ministerului Sănătăţii a fost să încerce să acopere integral programul de cancer, chiar dacă, astfel, alte programe au fost văduvite", arată Ministerul Sănătăţii.

Potrivit MS, la rectificarea bugetară, pe baza promisiunilor de rectificare pozitivă, ministerul încearcă revizuirea bugetului şi, ca atare, alocarea mai multor bani şi pentru programele din domeniul stomatologiei, unde oricum MS intenţionează realizarea unui program mare de prevenţie.

"În cazul în care nu vor fi bani suficienţi la rectificare, un asemenea program va fi oricum desfăşurat în anul 2014. Cu cât se va face mai repede reorganizarea sistemului sanitar, pe care noi am iniţiat-o, cu atât vom putea aduce mai repede bani dinspre birocraţie spre rezolvarea problemelor din sănătate", a mai precizat sursa citată.

Înlăturarea serviciilor de asistenţă stomatologică din sistemul public al asigurărilor sociale este o măsură fără precedent în istoria sistemului de asigurări de sănătate din Uniunea Europeană, a arătat Colegiul Medicilor Dentişti (CMD), într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

"Măsura de sistare a alocării fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicină dentară, adoptată unilateral de Ministerul Sănătăţii, fără informarea publică a beneficiarilor serviciilor de asistenţă stomatologică şi corpului profesional, afectează în mod grav atât pacienţii, cât şi demnitatea profesiei de medic dentist. Medicina dentară este înlăturată total din sistemul public al asigurărilor de sănătate, situaţie unică în istoria sistemului de asigurări de sănătate la nivelul Uniunii Europene, cu afectarea iremediabilă a politicilor publice de sănătate în domeniu", s-a arătat în comunicat.

Colegiul Medicilor Dentişi a mai afirmat că "o astfel de atitudine promovată de Ministerul Sănătăţii va aduce prejudicii grave persoanelor asigurate care au dreptul la furnizare de servicii de medicină dentară prin pachetul de bază, fiind încălcat unul dintre principalele drepturi garantate prin Constituţia României, dreptul la ocrotirea sănătăţii".

Potrivit unui anunţ postat pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), întrucât CNAS nu a alocat fonduri în aprilie pentru asistenţa stomatologică, nu vor fi încheiate acte adiţionale pentru această perioadă şi nici pentru restul anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici