Ministerul Sănătăţii: Nu se poate vorbi de o explozie de infecţii cu clostridium difficile. Focarul din Bârlad, izolat

Ministerul Sănătăţii (MS) informează că, în prezent, nu se poate vorbi de "o explozie suplimentară de cazuri date de clostridium difficile" şi precizează, pentru MEDIAFAX, că focarul de la Bârlad, unde sunt 19 persoane infectate cu această bacterie, a fost izolat.

376 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: Nu se poate vorbi de o explozie de infecţii cu clostridium difficile. Focarul din Bârlad, izolat

Ministerul Sănătăţii: Nu se poate vorbi de o explozie de infecţii cu clostridium difficile. Focarul din Bârlad, izolat (Imagine: Shutterstock)

Reprezentanţii MS mai spun că persoanele cele mai expuse la infectarea cu bacteria clostridium difficile sunt cele între 60 şi 85 de ani, simptomele fiind reprezentate de vărsături şi diaree, în special la bolnavii care se tratează cu antibiotice.

În acest context, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, Adrian Streinu-Cercel, reaminteşte că uzul şi abuzul de antibiotice poate deveni foarte dăunător.

"Populaţia trebuie să ştie că în spatele acestor cazuri clinice stă utilizarea inadecvată a antibioticelor", subliniază, la rândul său, MS.

Ministerul mai precizează că autorităţile au elaborat un ghid specific pentru terapia acestor cazuri, avizat de Comisia de Boli Infecţioase a instituţiei.

"Situaţia infecţiei cu clostridium difficile este cunoscută şi adresată de autorităţi, care au şi elaborat un ghid specific pentru această infecţie, ghid cunoscut de toate instituţiile implicate", spune Adrian Streinu-Cercel.

Ghidul cuprinde toate elementele specifice cu privire la izolarea pacienţilor, dar şi cu privire la terapia specifică.

De asemenea, Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", precum şi o serie de clinici de gastro-enterologie din ţară şi-au pus la punct tehnicile de recolonizare bacteriană care se cunoaşte că dau rezultate foarte bune în prevenirea recăderilor, potrivit MS.

Anul acesta, cele mai recente cazuri de infecţii de acest fel au fost depistate la Bârlad, unde conducerea Spitalului de Urgenţă a decis reducerea cu câteva ore pe zi a programului de vizită pentru toţi pacienţii internaţi în unitatea medicală, din cauza extinderii focarului de infecţie nosocomială provocat de bacteria clostridium difficile.

În 2013, numărul persoanelor infectate cu clostridium difficile a fost de 8.500.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici