Ministrul Afacerilor Externe solicită regândirea conceptului posturii NATO pe Flancul Estic

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a solicitat regândirea fundamentală a conceptului, structurii şi elementelor constitutive ale posturii NATO pe Flancul Estic, având în vedere că circumstanţele actuale sunt substanţial diferite faţă de momentul în care a fost proiectată.

2756 afișări
Imaginea articolului Ministrul Afacerilor Externe solicită regândirea conceptului posturii NATO pe Flancul Estic

Ministrul Bogdan Aurescu a participat vineri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a miniştrilor de externe din statele membre NATO, la care au mai luat parte miniştrii de externe ai Suediei şi Finlandei, precum şi Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

Discuţiile s-au concentrat pe agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, impactul acestei crize asupra securităţii în Vecinătatea Estică a Alianţei, în special asupra regiunii Mării Negre, şi la nivel european şi euroatlantic, precum şi pe acţiunile de răspuns ale Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe măsurile privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

Şeful diplomaţiei române a subliniat implicaţiile grave de securitate, fără precedent, care decurg în mod direct din decizia Rusiei de încălcare a ordinii internaţionale bazate pe reguli, atât pentru regiunea Mării Negre, cât şi la nivel european, euroatlantic şi global.

Ministrul afacerilor externe a arătat că este necesar să se aibă în vedere prezenţa forţelor armate şi echipamentelor militare ale Rusiei în Ucraina şi în Belarus, faţă de momentul ocupării ilegale a Crimeii, în 2014. Şeful diplomaţiei române a reiterat necesitatea consolidării semnificative cel puţin pe termen mediu a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, prin dislocarea de forţe aliate şi a pledat, din nou, pentru constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a informat, în context, despre anunţul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, după desfăşurarea şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 1 martie, cu privire la creşterea procentului din PIB alocat bugetului apărării de la 2%, cât este în prezent, la 2,5% - anunţ apreciat la nivel aliat.

Totodată, a subliniat necesitatea continuării sprijinului acordat Ucrainei şi a prezentat măsurile luate de România în acest sens, inclusiv crearea unui centru logistic (hub regional) pentru colectarea şi facilitarea tranzitului asistenţei umanitare către Ucraina, de asemenea anunţată de Preşedintele României la 1 martie.

Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit şi la importanţa continuării consolidării sprijinului acordat partenerilor Alianţei – Ucraina, R. Moldova şi Georgia, în vederea creşterii rezilienţei acestora.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici