Ministrul Educaţiei: E inadmisibil să ai un manual din care să nu înţelegi mare lucru şi să ai nevoie de un auxiliar

Ministrul Remus Pricopie a declarat că este inadmisibil ca elevii să aibă un manual din care nu înţeleg "mare lucru", având astfel nevoie de un auxiliar pentru fixarea cunoştinţelor, şi a precizat că tehnologia utilizată pentru noile cărţi şcolare permite folosirea lor independent de auxiliare.

627 afișări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei: E inadmisibil să ai un manual din care să nu înţelegi mare lucru şi să ai nevoie de un auxiliar

Ministrul Educaţiei: E inadmisibil să ai un manual din care să nu înţelegi mare lucru şi să ai nevoie de un auxiliar (Imagine: Balazs Attila/Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat marţi, la dezbaterea cu tema "Aplicarea Strategiei de guvernare în educaţie a USL - o şansă pentru salvarea şcolii româneşti!", organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), că manualele digitale nu vor fi introduse în detrimentul celor clasice, tipărite.

"Problema nu e să investim în echipamente, ci în conţinutul educaţional. Dacă aş avea bani să cumpăr trei milioane de tablete, nu le-aş cumpăra. Aş folosi banii în 2013 şi 2014 pentru altceva. Acum trebuie să împrospătăm manualele, să arate cât mai bine, să fie atractive, să dezvoltăm conţinuturi educaţionale software, care să poată fi folosite nu individual în primul rând, ci să poată fi folosite de profesori, în clasă. În momentul în care vom avea manuale şcolare în România, toate şcolile vor fi conectate la internet. Prin urmare, un profesor cu un laptop şi cu un videoproiector va putea să ţină ora în bune condiţii. Manualul trebuie conceput în aşa fel încât să asigure condiţii egale pentru toţi copiii", a explicat demnitarul.

Pricopie a admis, referitor la persoanele supărate din cauza intenţiei de introducere a manualelor digitale, că "se loveşte" în acestea şi că "asta este şi intenţia" în această industrie auxiliară, uneori promovată chiar de către cadrele didactice.

"Este inadmisibil să ai un manual din care nu înţelegi mare lucru şi să ai nevoie de un auxiliar ca să-ţi fixezi cunoştinţele. Pe tehnologia pe care an realizat-o, am spus că noile manuale trebuie să fie folosite independent de orice auxiliar. În plus, mi se pare incorect să ai culegere de probleme şi să spui că este corespunzătoare manualului de la editura X, aprobat prin ordinul ministrului. De fapt, vorbim de o inducere în eroare a părinţilor. Nu este corect. Nu facem decât să introducem un sistem paralel", a mai spus Pricopie.

Ministrul a mai ţinut să spună că, în ultimii ani, a fost mult zgomot în educaţie şi că este nevoie de linişte pentru a cântări fiecare pas care se face în domeniu.

Primele manuale noi din învăţământul preuniversitar vor fi disponibile la clase din anul şcolar 2014-2015, cărţile tipărite urmând să fie însoţite de o variantă digitală, care va aduce ca noutate exerciţii interactive, jocuri, animaţii şi filme, potrivit unui proiect al Ministerului Educaţiei, lansat în dezbatere publică la 21 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici