Ministrul Justiţiei: CEDO ar putea obliga România să plătească 80 de milioane de euro pentru situaţia închisorilor

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat marţi că s-a făcut o solicitare către Curtea Europeană a Drepturilor Omului să amâne luarea unei decizii pentru situaţia din penitenciare, decizie care ar obliga România să plătească aproximativ 80 de milioane de euro pentru întreţinerea deţinuţilor

Share pe Facebook 4440 afişări

Ministrul Justiţiei: CEDO ar putea obliga România să plătească 80 de milioane de euro pentru situaţia închisorilor (Imagini: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

”Guvernul a adoptat un memorandum prin care a solicitat CEDO să amâne puţin luarea unei decizii pilot, pentru că aceasta ar însemna un cost foarte mare pentru statul român. România nu ar fi prima ţară membră a Consiliului împotriva căreia s-ar putea pronunţa o asemenea decizie pilot. Avem precedentul Italiei, iar CEDO a obligat statul italian să plătească 8 euro pe zi pentru fiecare zi de detenţie, pentru toate persoanele aflate în condamnare, de la data la care au intrat în condamnare şi, inclusiv, retroactiv. Asta înseamnă că statul italian plăteşte 78 de milioane de euro pe an (...) pentru România, şi dacă nu vor fi 8 euro pe zi, şi dacă spunem 4 euro pe zi, din calculele pe care noi le-am făcut, funcţie de populaţia aflată în detenţie, în jur de 28.000 de persoane, în funcţie de pedepsele pe care le au de executat estimările noastre sunt că tot cam aşa, în jur de 80 de milioane de euro ar avea statul român de plătit”, a declarat Raluca Prună, în faţa Comisiei de abuzuri din Camera Deputaţilor.

Guvernul s-a obligat ca, în maxim opt săptămâni, să vină cu o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea situaţia din penitenciare. ”Ne-am adresat Curţii cerând îngăduinţă să nu se pronunţe încă o decizie pilot, timp în care, în opt săptămâni vom trimite un calendar cu măsuri exacte, măsuri la care ne putem angaja pentru îmbunătăţirea situaţiei la nivelul penitenciarelor din România”, a precizat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a explicat că România pierde procese pe bandă rulantă la CEDO, iar în anul 2015 a fost obligată să plătească 460.000 de euro, în urma plângerilor soluţionate de CEDO. ”Penitenciarele sunt într-o situaţie în care sunt supraaglomerate. Avem numeroase plângeri la CEDO, 75 anul trecut (...) dacă nu mă înşel, în jur de 460.000 de euro plătiţi de statul român celor care s-au adresat CEDO, ceea ce înseamnă o sumă dublă faţă de anul 2014”, a conchis Prună.

Prună: Guvernul va aproba Regulamentul de aplicare a legii privind condiţiile din penitenciare

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat marţi că este finalizat Regulamentul de aplicare a legii privind condiţiile din penitenciare, acesta urmând a fi adoptat săptămâna viitoare de Guvern şi va conţine inclusiv măsurile dispuse de Curtea Constituţională.

"Este adevărat Legea 254/2013 a fost adoptată în februarie 2014. Tot la acea dată trebuia adoptat şi regulmaentul şi suntem, sigur, doi ani mai târziu şi regulamentul nu a fost aprobat. S-a contituit un grup de lucru care a elaborat acest regulament. El a fost pus pe masa mea la începutul lunii decembrie. Mi-am luat şi eu răgazul ca ministru nou în funcţie să-l citesc şi nu numai să-l citesc şi să-l şi completez şi cu chestiuni pe care nu le cuprindea", a mai spus ministrul Justiţiei.

Raluca Prună a explicat că acest Regulament conţine prevederi inclusiv pentru crearea unor spaţii de ”vizită intimă” pentru deţinuţi.

”Dau numai un exemplu, ele sunt ceva mai numeroase. Pentru a putea să ne asigurăm că punem în regulamernt, reglementăm şi această chestiune ridicată acum, de ultimă oră, de Curtea Constituţională a mai durat puţin pentru că au fost discuţii cu Ministerul de Interne cu privire la spaţiile în care pot asigura asta. (...) Regulamentul acuma este finalizat şi eu sper, cel mai târziu, săptămâna viitoare să fie aprobat de Guvern. Îmi pare rău dacă am contribuit cu o mică întârziere. Eu nu am vrut altceva, ca regulamentul să fie mai bun”, a adăugat Prună.

Raluca Prună a adăugat că regulamentul singur nu este suficient pentru a pune în executare Legea 254 la nivelul sistemului penitenciar.

”Este nevoie şi de legislaţie terţiară şi am căzut de acord cu conducerea ANP ca în termen de (...) 30 de zile de la data adoptării regulamentului ANP va fi în măsură să adopte legislaţia aceasta terţiară. care trebuie spus că este, în fapt, legislaţia după care se ghidează lucrătorul din sistemul penuitenciar în relaţia cu persoana condamnată.(...) Ceea ce ne lipseşte nouă acum cu adevărat este legislaţia terţiară. Deci răspunsul este, cel mai târziu săptămâna viitoare, acest regulamrnt va fi adoptat, săptămâna cealaltă vom fi în 8, în 9 martie. Asta înseamnă că până la mijlocul lunii aprilie vor fi deciziile la nivel de ANP adoptate, astfel încât să avem un cadru legislativ predictibil”, a conchis ministrul Justiţiei.

 

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
RALUCA PRUNĂ ,
MINISTERUL JUSTIŢIEI ,
PENITENCIARE
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.