Mircea Coşea a demisionat din funcţia de director general al INA şi din PDL

Mircea Coşea a demisionat, vineri, din funcţia de director general - secretar de stat al Institutului Naţional de Administraţie (INA) şi din Partidul Democrat Liberal.

228 afișări
Imaginea articolului Mircea Coşea a demisionat din funcţia de director general al INA şi din PDL

Mircea Coşea a demisionat din funcţia de director general al INA şi din PDL (Imagine: Dragoş Cristescu/Mediafax Foto)

"Gestul lui Mircea Coşea este justificat de promulgarea Legii privind reorganizarea, ce prevede desfiinţarea INA şi transformarea ei într-o direcţie fără personalitate juridică în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, desfiinţare pe care a contestat- o şi faţă de care şi-a exprimat dezacordul, dar şi de lipsa sprijinului politic al partidului pe care îl reprezenta", se arată într-un comunicat de presă al cabinetului demnitarului.

Coşea deţinea această funcţie, de opt luni, fiind numit de fostul premier Emil Boc, în 15 aprilie.

Încă din 31 august, el şi-a exprimat dezacordul total privind desfiinţarea instituţiei şi comasarea acesteia cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, afirmând la această dată că dacă INA se desfiiinţează, România trebuie să ramburseze UE 10,5 milioane de euro.

Prin transformarea INA în direcţie a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) aceasta ar deveni o entitate bugetară, care ar consuma bani şi nu ar mai contribui cu nimic la bugetul statului, afirma Coşea.

Mircea Coşea cataloga măsura ca fiind una de natură să submineze economia naţională şi cerea persoanelor şi isntituţiilor implicate argumentarea în favoarea restructurării INA.

Potrivit lui Coşea, ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, ar fi prezentat date false când a anunţat comasarea INA cu ANFP, în 12 august, spunând că vor fi tăiate 176 de posturi din cadrul instituţiei, în contextul în care institutul are doar 86 de posturi ocupate şi 108 aprobate.

Acesta afirma că nu numai personalul INA va avea de suferit în urma acestei măsuri, ci şi România, care "se joacă cu locul său european".

Coşea susţinea că fostul ministru al Internelor Dan Nica avea o problemă personală cu el, şi că îşi putea prezenta demisia de la conducerea INA, însă nu putea admite desfiinţarea institutului.

Fostul ministrul al Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a anunţat, în 12 august, că reorganizarea Ministerului Administraţiei şi Internelor prevede comasarea Institutului Naţional de Administraţie cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat cu Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale şi a Institutului Naţional pentru Evidenţa Persoanelor cu Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor.

Ultima reorganizare a MAI, care a avut loc în primăvara acestui an, a dus la reducerea posturilor cu 35 la sută. Atunci, 22 de direcţii generale din aparatul central al ministerului au fost restructurate.

Premierul Emil Boc anunţa, la începutul lunii august, că Guvernul a decis să restructureze 226 de agenţii, astfel încât să rămână doar 107, urmând ca 9.200 de posturi să fie eliberate, iar veniturile proprii ale agenţiilor să fie virate direct la buget, realizându-se economii totale de circa 150 milioane euro.

Mircea Coşea s-a înscris în PDL în februarie anul trecut, după ce a trecut prin PDSR, APR, PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici