MJ a cerut Indoneziei extrădarea lui Nicolae Popa

Ministerul Justiţiei informează că cererea de extrădare din Republica Indonezia în România a lui Nicolae Popa, arestat provizoriu în 2 decembrie, a fost transmisă, împreună cu documentele în susţinerea acesteia, Ambasadei României la Jakarta, miercuri, spre a fi remise autorităţilor indoneziene.

23 afișări
Imaginea articolului MJ a cerut Indoneziei extrădarea lui Nicolae Popa

MJ a cerut Indoneziei extrădarea lui Nicolae Popa

Extrădarea a fost solicitată în vederea punerii în executare a pedepsei închisorii de 15 ani aplicată inculpatului Nicolae Popa pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată şi delapidare.

Potrivit anchetatorilor, în 18 septembrie 1998, Nicolae Popa, "în calitate de director general al unei societăţi comerciale a însuşit din depozit 65.359 acţiuni la valoarea de 25.376 lei/acţiune, pe care le-a remis unui intermediar în scopul de a fi vândute la un preţ de 765.000 lei/buc., prejudiciul creat fiind de aproximativ 50 de miliarde lei vechi".

Procedura de soluţionare a cererii de extrădare este guvernată exclusiv de legea Republicii Indonezia.

Nicolae Popa, căutat de Poliţie din 2002, a fost arestat în 2 decembrie la Jakarta, în baza unui mandat european emis de autorităţile judiciare române, după ce o hotărâre de condamnare a sa la 15 ani de detenţie pentru fraudă a rămas definitivă.

Prin Legea 68 din 22 martie 2007 a fost ratificat Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Indonezia privind cooperarea în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii organizate transnaţionale, a terorismului şi a altor tipuri de infracţiuni, semnat la Bucureşti la 10 iulie 2006. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial 232 din 4 apirlie 2007.

Potrivit articolului 1, alineatul (1) al Legii 68, în baza prezentului acord şi în conformitate cu legislaţiile lor naţionale, părţile contractante cooperează şi îşi acordă ajutor reciproc pentru prevenirea, descoperirea şi cercetarea infracţiunilor care afectează fiecare dintre părţile contractante, printre care se numără şi infracţiuni contra patrimoniului.

Alineatul 2 arată că părţile contractante cooperează, de asemenea, pentru: "urmărirea persoanelor suspecte de a fi comis infracţiuni, în special cele prevăzute la alin. (1), sau a condamnaţilor care se sustrag executării pedepsei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici