Moisescu: Nu am luat niciun leu şpagă. Dacă procurorii aveau probe, le aduceau

Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, a declarat miercuri, la ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că nu a luat niciun leu şpagă şi că dacă procurorii aveau probe că a primit mită pentru a face trafic de influenţă, le aduceau.

400 afișări
Imaginea articolului Moisescu: Nu am luat niciun leu şpagă. Dacă procurorii aveau probe, le aduceau

Vlad Moisescu (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) judecă miercuri contestaţia formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce tot instanţa supremă a decis, în 19 iunie, ca primarul suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, consiliera acestuia, Ioana Costescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad să fie cercetaţi sub control judiciar.

Vlad Moisescu a spus, la ieşirea de la ICCJ, că nu a luat niciun leu şpagă, deşi în dosarul în care este cercetat anchetatorii susţin că el primea 10-15 la sută din suma cerută pentru atribuirea preferenţială de lucrări unor firme, sumă care reprezenta "comision" de 10% din valoarea contractelor încheiate.

Întrebat dacă se aşteaptă ca procurorii să îl acuze de noi fapte de trafic de influenţă şi să prezinte noi probe, Moisescu a spus că dacă anchetatorii aveau aceste probe, le aduceau.

La ICCJ a fost şi Andrei Chiliman, care a spus că justiţia trebuie lăsată să îşi facă treaba.

În timpul judecării contestaţiei de la instanţa supremă, la DNA Ploieşti a venit soacra lui Vlad Moisescu, Flavia Ciocodei, fiind citată ca martor, după ce procurorii ar fi găsit, în urma unei percheziţii făcute la locuinţa lui Moisescu, un document prin care Ciocodei îi împrumuta fiicei sale 670 de milioane de euro.

La sediul DNA Ploieşti este audiat şi deputatul Sebastian Ghiță, care, potrivit unor surse judiciare, a fost citat pentru a i se aduce la cunoştinţă că s-a extins urmărirea penală pe numele său, pentru noi fapte de corupţie comise de când acesta este parlamentar, dar şi înaintea mandatului. Sursele citate au mai spus că procurorii DNA Ploieşti i-au impus deputatului Sebastian Ghiţă, aflat sub control judiciar, interdicţia de a-şi exercita funcţia de parlamentar.

Vlad Moisescu şi Ioana Costescu sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Andrei Chiliman şi Ion Brad, de constituirea a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.

Procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru până la concurenţa sumei de trei miliarde de lei pe bunurile lui Andrei Chiliman şi ale celorlalţi trei inculpaţi.

Vlad Moisescu declara luni, după ce a fost la DNA Ploieşti, că în ceea ce-l priveşte a fost instituit sechestru pe case, acţiuni şi conturi şi că va contesta măsura asigurătorie.

În privinţa documentului găsit de către procurori la percheziţia domiciliară făcută la locuinţa lui, Vlad Moisescu a spus că acel document nu are nicio legătură cu Primăria Sectorului 1. Acesta a declarat că suma de 670 de milioane de euro care apare în actul de împrumut dintre soacra şi soţia sa nu este cea reală şi că în acel document este vorba despre "o eroare materială de denominare" făcută de "cel care a întocmit actul".

Andrei Chiliman declara atunci că i-a fost pus sechestru "pe declaraţia de avere". Primarul suspendat al Sectorului 1 a contestat decizia, dosarul urmând să fie judecat vineri la ICCJ.

Procurorii DNA susţin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind "comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1".

Banii primiţi de la reprezentanţii firmelor cărora li se atribuiau preferenţial contractele ar fi fost împărţiţi, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu şi Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferenţa de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite, se arată în documente ale anchetatorilor.

Grupul infracţional ar fi obţinut de la reprezentanţii firmelor Romair Consulting şi Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1, dar şi lucrări de asfaltare a unor străzi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentând un procent de 10% din plăţile făcute de Primăria Sectorului 1, în baza contractelor încheiate, au precizat procurorii.

Plata "comisionului" se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locurile stabilite de către Vlad Moisescu, printre care ar fi fost şi sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu, banii fiind preluaţi direct de Moisescu, susţin anchetatorii.

Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, în cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru încheierea contractului să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV şi România TV.

"Această protecţie consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass-media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva, aceştia ar fi avut capacitatea să oprească, speculând relaţia contractuală", arată anchetatorii.

De altfel, această metodă era folosită în cazul mai multor firme care voiau să încheie contracte cu Primăria Sectorului 1, astfel că o parte din "comisionul" cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era dată prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau încheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghiţă, în care funcţionează postul România TV.

Chiliman şi ceilalţi trei inculpaţi sunt cercetaţi în dosarul în care sunt acuzaţi, printre alţii, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici