Nicolăescu: Noua lege a malpraxisului ar putea intra în dezbatere publică în două-trei săptămâni

Proiectul noii legi a malpraxisului, care va stabili modul de verificare şi evaluare a faptei reclamate, ar putea fi pus în dezbatere publică în două-trei săptămâni, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV.

193 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Noua lege a malpraxisului ar putea intra în dezbatere publică în două-trei săptămâni

Nicolăescu: Noua lege a malpraxisului ar putea intra în dezbatere publică în două-trei săptămâni (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

"Primul lucru care se schimbă, şi cel mai important, este să aşezăm modul în care se controlează şi se evaluează fapta presupusă de malpraxis. Experţii care vor veni să controleze şi să spună dacă este sau nu malpraxis vor fi mult mai independenţi şi mult mai obiectivi (...) Prin noul proiect, va fi evaluat şi modul de despăgubire. Colegiul Medicilor nu va fi excus din acest proces", a spus Nicolăescu.

A doua noutate ce va fi adusă de proiect vizează preluarea unei părţi din responsabilitate de către firmele de asigurări. "Firmele de asigurări, care încasează de ani de zile mulţi bani pentru riscul profesional, să plătească. Până acum, nu au plătit nimic", a explicat demnitarul.

Potrivit ministrului Sănătăţii, proiectul de lege, coordonat de secretarul de stat Raed Arafat, ar putea fi pus în dezbatere publică în două-trei săptămâni.

"Poate, până în 30 iunie, să fie adoptat. Dacă nu, din septembrie", a mai spus Eugen Nicolăescu.

Ministerul Sănătăţii afirma, în februarie, că legislaţia privind rezolvarea cazurilor de culpă medicală trebuie revizuită de urgenţă, având în vedere situaţiile tot mai dese in care medici români sunt sunt suspicionaţi sau acuzaţi de malpraxis.

Noile prevederi, arăta atunci ministerul, trebuie să introducă noţiuni şi criterii clare pentru o mai bună gestionare a situaţiilor de culpă medicală sau a suspiciunilor de culpă medicală, inclusiv a modului de stabilire şi aplicare a sancţiunilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici