Nicolescu a luat fonduri UE pentru patru şcoli cu acte false, iar banii au ajuns la firma familiei

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş este acuzat că a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unităţi de învăţământ, în baza unor acte false potrivit cărora acestea ar fi fost afectat de inundaţiile din 2005, şi a atribuit contractul de reabilitare unei firme a familiei.

94 afișări
Imaginea articolului Nicolescu a luat fonduri UE pentru patru şcoli cu acte false, iar banii au ajuns la firma familiei

Nicolescu a luat fonduri UE pentru patru şcoli cu acte false, iar banii au ajuns la firma familiei

Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals, în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, luare de mită în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial, se arată într-un comunicat de miercuri al DNA.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori rezultă că, în 8 iunie 2006, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă de tip Phare în sumă de 880.249,95 euro, "având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucţie a patru unităţi şcolare din Argeş, pretins afectate de inundaţiile din anul 2005".

"Accesarea acelor fonduri s-a făcut prin menţionarea, în cererea de finanţare întocmită de Consiliul Judeţean Argeş, a unui document care nu exista în realitate (respectiv raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş), precum şi a unor împrejurări nereale sau inexacte privind situaţia celor patru unităţi de învăţământ, raportată la inundaţiile din anul 2005", notează procurorii DNA.

Potrivit acestora, contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, care a încasat integral sumele aferente "atât pentru lucrări executate cât şi pentru lucrări neexecutate, iar acea firmă se afla în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului".

Nicolescu mai este acuzat şi că, în perioada 2006 - 2008, a primit mită de la patronul firmei Pic, Cornel Penescu, 66.588,15 lei şi produse, pentru a dispune achiziţionarea de către CJ Argeş a unor produse alimentare şi nealimentare de la această societate, fără a organiza pentru aceasta o licitaţie publică.

Procurororii anticorupţie îl mai acuză pe preşedintele CJ Argeş şi că, în cursul lunii iunie 2009, folosindu-se de funcţia sa, a instigat primarul unei comune din Argeş "să nu îndeplinească anumite acte de serviciu", respectiv să nu aplice unei persoane o amendă de 10.000 de lei într-un caz privind o autorizaţie de construcţie.

Procurorii precizează că în acest dosar sunt cercetate şi alte persoane.

Ancheta a fost făcută în colaborare cu ofiţeri din Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii DNA Piteşti, după ce a fost audiat timp de aproximativ patru ore şi au fost făcute percheziţii atât la biroul acestuia, cât şi la locuinţa sa din municipiu.

Procurorii vor propune Tribunalului Argeş arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Nicolescu.

La ieşirea din sediul DNA, Nicolescu, vizibil emoţionat, a fost întrebat de jurnalişti pentru ce a fost reţinut, răspunzând: "Pentru că am muncit 45 de ani". La insistenţele jurnaliştilor legat de acuzaţiile care îi sunt aduse, preşedintele CJ Argeş le-a spus acestora: "O să aflaţi". El a fost urcat cu cătuşe la mâini în duba Poliţiei şi dus în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş.

Iniţial, surse judiciare afirmau că Nicolescu a fost reţinut într-un caz care ar viza o sponsorizare acordată de CJ Argeş Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.

Arhiepiscopul Argeşului IPS Calinic susţine că a fost sunat de senatorul PDL Mircea Andrei şi avertizat că va începe un "război", înaltul prelat spunând că banii din sponsorizarea dată de CJ Argeş şi care ar face obiectul unei anchete împotriva şefului Consiliului Judeţean au fost cheltuiţi conform contractului.

Arhiepiscopul Argeşului IPS Calinic a spus că a fost sunat de senatorul PDL Mircea Andrei imediat după ce l-a schimbat din funcţia de vicar pe preotul Nicolae Brânzea, reproşându-i deficienţe în activitate. El a precizat că preotul Brânzea este vărul senatorului PDL Mircea Andrei.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, referindu-se la situaţia preşedintelui CJ Argeş, că refuză să creadă în coincidenţe, menţionând că, din câte înţelege, Constantin Nicolescu este supus unei anchete "extrem de ciudate", la 24 de ore după protestul muncitorilor de la Mioveni.

Omul de afaceri Cornel Penescu, fost finanţator al FC Argeş, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai multe dosare de corupţie, unul dintre ele vizând corupţia din arbitraj şi în care este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă şi iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat. El a fost trimis în judecată în stare de arest, alături de fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, şi fostul director general al firmei Pic, Liviu Făcăleaţă. În acest caz, Penescu s-a aflat în arest timp de aproximativ nouă luni. Într-un alt dosar, Penescu a fost trimis în judecată alături de fostul primar al Craiovei Antonie Solomon.

În octombrie 2009, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a fost audiat la DNA Piteşti în legătură cu un contract încheiat de CJ în anul 2006 cu societatea Pic, patronată de omul de afaceri Cornel Penescu, care la acea vreme se afla în arest.

Ulterior, el a explicat că audierile au legătură cu un contract încheiat în 2006 cu societatea Pic, patronată de Cornel Penescu, privind achiziţionarea a 1.500 de pachete cu cadouri de Crăciun pentru salariaţii Consiliului Judeţean şi a 1.500 de pachete pentru căminele de copii.

"Mi s-au pus întrebări legate de acel contract, pentru că acolo s-a găsit o discuţie telefonică a mea cu domnul Penescu. Poate că am zis să mai sponsorizeze cu nişte pachete în plus, poate că această solicitare se poate pune în discuţie în această situaţie, dar nu am dus acasă acele pachete. Voi duce la DNA toată documentaţia solicitată, pentru a lămuri această situaţie, nu am greşit cu nimic în acel caz. Suntem funcţionari publici şi trebuie să ne încadrăm într-o normalitate. Trebuie şi este normal să dai explicaţii când este vorba despre cheltuirea banului public. Nu consider asta o jignire sau o umilinţă", declara atunci Constantin Nicolescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici