Noi puncte de vaccinare împotriva gripei noi

Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a anunţat că de sâmbătă, de la ora 13.00, populaţia se poate vaccina împotriva gripei A/H1N1 şi la Spitalul de Oftalmologie Lahovari, precum şi la Spitalul Colentina. La Spitalul de Oftalmologie au fost trimise aproximativ 500 de doze de vaccin, iar dacă vor exista mai multe solicitări, pot fi trimise doze suplimentare.

37 afișări
Imaginea articolului Noi puncte de vaccinare împotriva gripei noi

Noi puncte de vaccinare împotriva gripei noi (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

De asemenea, vaccinarea împotriva virusului A/H1N1 va fi realizată de luni în alte două unităţi, respectiv Institutul "Cantacuzino" şi Institutul de Sănătate Publică, după ce în ultimele zile mii de bucureşteni au cerut să fie imunizaţi.

"Fac apel la medicii de familie să achiziţioneze vaccin şi să susţină campania de imunizare, care este gratuită. Am primit un apel de la directorul Spitalului de Oftalmologie din Capitală, profesorul doctor Monica Pop, care s-a oferit să organizeze un punct de vaccinare în respectiva unitate sanitară, pentru că este situată în centrul oraşului", a declarat agenţiei MEDIAFAX secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel a mai spus că de luni vor fi deschise în toată ţara centre de vaccinare în spitale şi policlinici, precizând că este vaccin pentru toată lumea, iar, în caz de nevoie, Institutul Cantacuzino poate produce noi doze.

Numai la Institutul "Matei Balş" au fost vaccinaţi vineri şi sâmbătă până la prânz peste 2.000 de oameni, iar la coadă sunt alţi 1.500 care aşteptă să fie imunizaţi.

Sâmbătă dimineaţa, la Institutul "Matei Balş" fuseseră aduse încă 5.000 de doze de vaccin contra A/H1N1 de la Institutul "Cantacuzino", după ce vineri au fost numeroase solicitări de imunizare faţă de gripa nouă.

Aproximativ 210.000 de persoane s-au vaccinat până în 3 ianuarie 2010, iar după această dată numărul solicitărilor a crescut de zece ori, în condiţiile în care rata de transmitere a virusului a crescut de la 3-4 la sută la 8-10 la sută, a anunţat, joi, Ministerul Sănătăţii.

Campania de vaccinare contra virusului A/H1N1, care este gratuită, a fost extinsă de Ministerul Sănătăţii, la mijlocul lunii decembrie 2009, la toate categoriile de populaţie cu vârsta de peste 16 ani.

În 15 decembrie 2009, autorităţile anunţau că România este pregătită să producă, până în februarie 2010, cinci milioane de doze de vaccin.

Campania de vaccinare a început în 26 noiembrie 2009, cu livrarea a 1.340.000 de doze de vaccin.

Unde ne putem vaccina?

  • la cabinetele medicilor de familie

  • la Institutul "Matei Balş" din Capitală (strada Dr. Calistrat Grozovici nr. 1)

  • la Spitalul de Oftalmologie Lahovari

  • la Spitalul Colentin

  • la cabinetele specializate din cadrul policlinicilor

  • în cabinete speciale din interiorul fiecărui spital municipal, judeţean sau universitar

  • institutul "Matei Balş" din Capitală a deschis un cabinet special pentru imunizarea jurnaliştilor

  • Institutul "Cantacuzino" şi Institutul de Sănătate Publică (de luni, 11 ianuarie)

Care sunt simptomele gripei porcine?

  • febra,

  • oboseala,

  • inapetenţa,

  • tuse,

  • durere în gât.

Ce măsuri de igienă sunt recomandate pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripa porcină?

  • acoperiţi gura şi nasul cu o batistă atunci când tuşiţi sau strănutaţi şi aruncaţi batista la gunoi după utilizare;

  • spălaţi frecvent mâinile cu apă şi sapun, în special după ce strănutaţi sau tuşiţi; soluţiile pe bază de alcool pentru spălarea mâinilor pot fi utile;

  • evitaţi atingerea ochilor, nasului şi gurii deoarece virusul se poate răspândi pe această cale;

  • încercaţi să evitaţi contactul strâns cu persoane bolnave;

  • dacă va îmbolnăviţi de gripă, staţi acasă şi nu mergeţi la serviciu sau şcoală, limitând astfel contactul cu alte persoane bolnav.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici