NOI REGULI PENTRU FUMĂTORI: Ţigările cu arome vor fi interzise, iar pe ambalaje vor fi avertismente de mari dimensiuni. Normele care vor fi impuse în cazul ţigărilor electronice

Comisia Europeană a adoptat săptămâna trecută, după ani de pregătire, propunerea de revizuire a directivei privind produsele din tutun, prin care se interzice utilizarea de ţigarete cu arome caracteristice şi este prevăzută utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate de dimensiuni mari.

2944 afișări
Imaginea articolului NOI REGULI PENTRU FUMĂTORI: Ţigările cu arome vor fi interzise, iar pe ambalaje vor fi avertismente de mari dimensiuni. Normele care vor fi impuse în cazul ţigărilor electronice

NOI REGULI PENTRU FUMĂTORI: Ţigările cu arome vor fi interzise, iar pe ambalaje vor fi avertismente de mari dimensiuni. Normele care vor fi impuse în cazul ţigărilor electronice (Imagine: Shutterstock)

Actul constă în norme noi şi mai stricte privind modul în care pot fi fabricate, prezentate şi comercializate produsele din tutun. Mai precis, se interzice utilizarea de ţigarete, tutun de rulat şi produse din tutun nefumigene cu arome caracteristice şi prevede utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate ilustrate de dimensiuni mari pe ambalajele ţigaretelor şi ale tutunului de rulat.

Propunerea reglementează vânzarea transfrontalieră prin internet şi prevede modalităţi tehnice de combatere a comerţului ilicit. În plus, sunt propuse măsuri pentru produsele care nu au fost reglementate în mod specific, cum ar fi ţigaretele electronice şi produsele din plante pentru fumat.

În etapa următoare, propunerea va fi discutată în Parlamentul European şi în Consiliul de Miniştri. Adoptarea propunerii este preconizată pentru 2014, iar aceasta ar intra în vigoare începând cu 2015-2016.

Tutunul pentru mestecat şi tutunul pentru uz nazal vor face obiectul unor reglementări specifice privind etichetarea şi ingredientele. Este menţinută interdicţia existentă privind tutunul pentru uz oral.

"Cifrele vorbesc de la sine: tutunul ucide jumătate dintre utilizatorii săi şi prezintă un grad ridicat de dependenţă. În condiţiile în care 70% dintre fumători încep să fumeze înainte de vârsta de 18 ani, ambiţia propunerii de astăzi este de a face produsele din tutun şi fumatul mai puţin atractive şi de a-i descuraja pe tineri să înceapă să consume produse din tutun. Consumatorii nu trebuie să fie înşelaţi. Produsele din tutun ar trebui să arate şi să aibă gust de produse din tutun, iar prezenta propunere garantează că ambalajele şi aromele atrăgătoare nu sunt utilizate ca o strategie de marketing", a declarat într-un comunicat Tonio Borg, comisarul responsabil pentru politica în materie de sănătate şi consumatori.

Propunerea prevede revizuiri majore ale directivei în vigoare. Astfel, toate pachetele de ţigarete şi tutun de rulat trebuie să conţină o avertizare de sănătate ilustrată combinată cu text care să acopere 75% din partea anterioară şi posterioară a pachetului şi nu pot să poarte elemente promoţionale. Informaţiile actuale privind gudronul, nicotina şi monoxidul de carbon, care sunt percepute ca înşelătoare, se înlocuiesc cu un mesaj de informare amplasat pe partea laterală a pachetului conform căruia fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer.

În acelaşi timp, va fi introdus un format de raportare electronic pentru ingrediente şi emisii. Propunerea prevede interzicerea ţigaretelor, a tutunului de rulat ţigări şi a produselor din tutun nefumigene care au arome caracteristice, precum şi interzicerea produselor cu grad mare de toxicitate şi un potenţial mare de dependenţă.

De asemenea, se menţine interdicţia privind produsele din tutun pentru uz oral (tutun snus), cu excepţia Suediei care beneficiază de o derogare. Toate produsele din tutun nefumigene trebuie să poarte avertismente de sănătate pe principalele suprafeţe ale pachetului, iar produsele cu arome caracteristice nu pot fi comercializate. Noile categorii de produse din tutun necesita o notificare prealabilă.

Produsele care conţin nicotină, cum ar fi ţigaretele electronice, sub un anumit prag de nicotină sunt permise pe piaţă, dar trebuie să poarte avertismente de sănătate. Peste acest prag astfel de produse sunt permise doar în cazul în care sunt autorizate ca medicamente, precum terapiile de substituire a nicotinei. Ţigaretele din plante vor trebui să poarte avertismente de sănătate.

"În forma propusă, directiva interzice explicit o serie de produse care reprezintă aproximativ 10% din piaţa de ţigarete a Uniunii Europene, iar în anumite state membre, chiar peste 30% din piaţă. Asta în ciuda faptului că nu există niciun fel de probe ştiinţifice credibile care ar arăta o nocivitate mai mare a acestor produse comparativ cu a altora, şi nici faptul că retragerea lor de pe piaţă ar reduce nivelul fumatului. Propunerea Comisiei ignoră piaţa neagră a produselor din tutun, care a atins dimensiuni enorme, într-un moment în care chiar n-ar putea să-şi permită asta, dat fiind că piaţa neagră aduce prejudicii de 10 miliarde de euro anual statelor membre. Mai mult, măsurile propuse de noul document vor da, fără îndoială, un imbold pieţei negre", se arată într-un comunicat al producătorului de ţigarete Philip Morris transmis miercuri MEDIAFAX. 

Potrivit Philip Morris, propunerea va limita accesul consumatorilor la produse şi informaţii despre produse care au un potenţial foarte clar de a reduce efectele dăunătoare cauzate de produsele convenţionale din tutun.

"O primă lectură a propunerii sugerează că multe dintre măsurile recomandate nu vor ajuta la atingerea obiectivelor de sănătate publică ale Comisiei şi vor avea drept rezultat neintenţionat o serie de efecte adverse care par să nu fi fost luate în considerare de autorii documentului", au mai spus reprezentanţii companiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici