NOUA CONSTITUŢIE defineşte explicit autonomia universitară

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat joi un amendament prin care se defineşte explicit autonomia universitară.

1677 afișări
Imaginea articolului NOUA CONSTITUŢIE defineşte explicit autonomia universitară

NOUA CONSTITUŢIE defineşte explicit autonomia universitară (Imagine: Thomas Dan/ Mediafax Foto)

Astfel, articolul 32, alineatul (6), care în actuala Constituţie are următorul cuprins: "Autonomia universitară este garantată" a fost completat, în viitoarea Lege fundamentală urmând prevadă: "Autonomia universitară este garantată, implicând capacitatea recunoscută prin lege instituţiilor de învăţământ superior de a-şi gestiona direct şi nemijlocit patrimoniul, de a-şi alege ori, după caz, desemna în mod liber organele de conducere, de a-şi executa în mod neîngrădit un buget de venituri şi de cheltuieli, de a hotărî în mod independent cu privire la politica de personal însuşită şi de a decide fără nicio constrângere exterioară cu privire la misiunile educaţionale şi de cercetare asumate".

Amendamentul iniţiat de PSD a întrunit 17 voturi "pentru" şi 3 voturi "împotrivă".

Legea educaţiei menţionează că autonomia universitară este garantată prin Constituţie şi că libertatea academică este garantată prin lege.

Conform legii, instituţiile de învăţământ superior se organizează şi funcţionează independent de orice ingerinţe ideologice, politice sau religioase.

"Autonomia universitară dă dreptul comunităţii universitare să îşi stabilească misiunea proprie, strategia instituţională, structura, activităţile, organizarea şi funcţionarea proprie, gestionarea resurselor materiale şi umane, cu respectarea strictă a legislaţiei în vigoare", mai prevede legea.

Tot ceea ce trebuie să ştii despre examenul de BACALAUREAT din acest an

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici