Nouă persoane au fost reţinute în dosarul privind fraudarea unor firme de leasing

Două persoane din judeţul Alba şi şapte din Vâlcea, între care şi presupusul coordonator al reţelei, Ion Gorun, au fost reţinute marţi pentru 24 de ore în dosarul privind fraudarea unor firme de leasing şi alte operaţiuni financiar-bancare frauduloase.

157 afișări
Imaginea articolului Nouă persoane au fost reţinute în dosarul privind fraudarea unor firme de leasing

Nouă persoane au fost reţinute în dosarul privind fraudarea unor firme de leasing (Imagine: Captură video)

Potrivit procurorilor Serviciului Teritorial Vâlcea al DIICOT, au fost făcute 33 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Vâlcea, Vrancea, Argeş şi Ialomiţa, la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale, în cursul zilei de marţi fiind aduse la audieri, la Vâlcea, 24 de persoane.

Conform sursei citate, cele şapte persoane au fost reţinute sub acuzaţiile de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, fraudă cu mijloace de plată electronice, şantaj, punere în circulaţie a unor autovehicule cu numere false de înmatriculare, fals şi uz de fals.

TITLURILE ZILEI

Din primele cercetări a reieşit că învinuiţii erau coordonaţi de Ion Gorun, din judeţul Vâlcea, şi se ocupau cu achiziţionarea unor autoturisme de la firmele de leasing, ulterior acestea fiind înscrise în circulaţie prin folosirea de documente de identificare şi omologare false.

Până în prezent, au fost identificate 50 de autovehicule achiziţionate în acest mod, prejudiciul produs unor societăţi de leasing sau unor persoane fizice fiind de aproximativ 700.000 euro în cazul dosarului instrumentat de procurorii DIICOT Vâlcea.

În urma percheziţiilor, la domiciliile celor în cauză au fost descoperiţi 800 de milioane de lei vechi, peste 10.000 de euro, certificate de înmatriculare false, plăcuţe de numere false, acte de leasing.

La ora transmiterii acestei ştiri, cei şapte bărbaţi au fost duşi în arestul IPJ Vâlcea, urmând ca miercuri să fie prezentaţi magistraţilor Tribunalului Vâlcea cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Şi procurorii Serviciului Teritorial Alba al DIICOT au emis marţi seară ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele altor două persoane implicate în cazul grupării acuzate de înşelarea unor firme de leasing, iar o a treia persoană a primit interdicţie de a părăsi ţara, alţi patru suspecţi fiind încă audiaţi de către procurori.

Potrivit şefului DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, Danusia Boicean, procurorii urmează să audieze alte trei persoane suspecte în acelaşi caz, acestea fiind aşteptate să fie aduse la Alba Iulia de la Bucureşti, în cursul serii de marţi.

Şeful DIICOT Alba Iulia a spus că printre persoanele audiate în cazul înşelării unor firme de leasing se află şi cetăţeni străini.

Anterior, Boicean declara că, în total, la Serviciul Teritorial Alba Iulia vor fi aduse zece persoane, cele mai multe din judeţul Sibiu, pentru a fi audiate în cazul grupării destructurate, marţi, în urma unei ample acţiuni la care au participat mai multe structuri DIICOT din ţară.

Boicean spunea că acest caz este instrumentat de DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu structurile similare din Cluj-Napoca, Piteşti şi Vâlcea.

Potrivit anchetatorilor, gruparea anihilată marţi are legătură cu o altă grupare destructurată în luna februarie, acuzată tot de înşelarea unor firme de leasing. Atunci, şapte bărbaţi, printre care şi un cetăţean sirian, membri ai reţelei infracţionale acuzate că a înşelat mai multe firme de leasing, au fost reţinuţi în urma unei acţiuni a DIICOT Alba. Ulterior, cei şapte inculpaţi au primit mandate de arestare preventivă, iar pentru alţi doi membri ai grupării, aflaţi în străinătate, Tribunalul Alba a emis mandate de arestare în lipsă.

Marţi, Ion Gorun, nepotul lui Vasile Gorun, a fost ridicat de procurorii DIICOT, în urma unor descinderi care au avut loc la 47 de locuinţe din Bucureşti şi din alte judeţe, în cadrul unei anchete privind fraudarea unor firme de leasing.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Alba, Cluj-Napoca, Piteşti şi Biroul Teritorial Vâlcea fac cercetări privind grupul organizat specializat în comiterea de fraude la firmele de leasing şi alte operaţiuni financiar bancare frauduloase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici