O arteră cu numele "1 Decembrie 1918", în fiecare oraş şi municipiu, într-un proiect iniţiat de Duşa

O arteră principală cu numele "1 Decembrie 1918" ar putea exista în fiecare oraş şi municipiu din România, potrivit unei iniţiative propuse de către deputatul PSD de Harghita, Mircea Duşa, ministru al Apărării, care a primit, miercuri, raport favorabil în Comisia pentru administraţie din Senat.

235 afișări
Imaginea articolului O arteră cu numele "1 Decembrie 1918", în fiecare oraş şi municipiu, într-un proiect iniţiat de Duşa

O arteră cu numele "1 Decembrie 1918", în fiecare oraş şi municipiu, într-un proiect iniţiat de Duşa (Imagine: Silviu Matei/ Publimedia)

Propunerea legislativă pentru organizarea şi desfăşurarea evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie, care urmează să fie dezbătută în Senat, prevede ca, nivelul municipiilor şi oraşelor, o arteră principală de circulaţie centrală să poarte denumirea "1 Decembrie 1918".

Potrivit proiectului, Ziua Naţională a României va fi marcată de autorităţile publice centrale şi locale şi celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi ceremonii militare specifice organizate de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi celelalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În propunerea ministrului Duşa se mai arată că Guvernul şi autorităţile administraţiei publice locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat potrivit Legii privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

"În capitală şi în municipiile reşedinţă de judeţ se vor organiza ceremonii de sărbătorire a Zilei Naţionale a României, pe baza normelor convenite între instituţiile prefectului, consiliile judeţene, primării şi comenduirile de garnizoană. La solicitarea primarilor pot fi organizate ceremonii militare de sărbătorire a Zilei Naţionale şi la nivelul altor unităţi administrativ teritoriale", se mai prevede în proiectul deputatului PSD.

Iniţiatorul arată, în expunerea de motive, că acest demers legislativ este necesar pentru consolidarea cadrului normativ existent şi pentru asigurarea formei juridice pentru buna desfăşurare a activităţilor organizate cu ocazia solemnităţilor legate de ziua de 1 Decembrie.

Potrivit acestuia, prin modificările propuse, se asigură temeiul juridic ca, în funcţie de amploarea activităţii, Guvernul să asigure finanţarea cheltuielilor necesare organizării ceremoniei militare specifice, pentru "marcarea împlinirii visului milenar al românilor de a trăi uniţi în cadrul unui singur stat, dar şi pentru celebrarea Zilei Naţionale a României".

Parlamentul a proclamat "1 Decembrie" ziua naţională a României în anul 1990, când a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniştri din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare naţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici