Oamenii din Petroşani rămân fără căldură iarna viitoare, din cauza datoriilor

Oamenii din Petroşani, judeţul Hunedoara, rămân, de iarna viitoare, fără căldură, din cauza datoriilor de peste 61 de milioane de lei pe care compania de termoficare le înregistrează la Termocentrala de la Paroşeni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

460 afișări
Imaginea articolului Oamenii din Petroşani rămân fără căldură iarna viitoare, din cauza datoriilor

Oamenii din Petroşani rămân fără căldură iarna viitoare, din cauza datoriilor

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Complexul Energetic Hunedoara (CEH), datoriile pe care compania locală de termoficare le are către Termocentrală sunt de peste 61 de milioane de lei, iar gradul de încasare a facturilor a scăzut iarna trecută, energia facturată fiind achitată doar în proporţie de 56,73%.

„Datoriile restante la SC Termoficare SA Petroşani la data de 27.07.2018 se ridicau la suma de 61.781.312,71 lei, iar în iarna 2017 – 2018 procentul de încasare a energiei termice facturate a fost de 56,73%. (...) Administratorul judiciar al SC Termoficare SA Petroşani a comunicat că din punct de vedere juridic nu mai are posibilitatea de a continua furnizarea agentului termic în municipiul Petroşani, dată fiind situaţia economică în care se află revânzătorul, solicitarea declarării falimentului de către Ministerul Finanţelor prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timişoara – AJFP Hunedoara şi imposibilitatea achitării facturilor curente şi restante”, se arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii CEH atrag atenţia că o eventuală continuare a activităţii ar fi posibilă prin triplarea preţului actual de distribuţie aprobat de revânzător, creştere cu care administratorul judiciar nu este de acord, ţinând cont de „limita de suportabilitate a beneficiarilor serviciului de termoficare”.

Alte posibilităţi luate în discuţie pentru ca municipiul Petroşani să nu rămână fără căldură iarna care vine au fost majorarea subvenţiei actaule, acordate de Primăria municipiului, dar este imposibil din cauza lipsei fondurilor, sau reducerea preţului agentului primar livrat de Termocentrala Paroşeni la o treime din tariful actual, însă nici acest lucru nu este posibil deoarece preţul de vânzare al agentului termic furnizat este aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în baza costurilor de producţie a energiei termice fundamentate de către SE Paroşeni.

„În urma discuţiilor, luând în considerare imposibilitatea majorării preţului de livrare al agentului termic primar şi nefiind de acord cu triplarea tarifului de distribuţie de 55,13 lei/Gcal inclusiv TVA (46,33 lei/Gcal) practicat de revânzător, majorare care nu poate fi suportată de către consumatorul final, administratorul judiciar al SC Termoficare SA a comunicat decizia de a nu mai continua furnizarea agentului termic către populaţie, agenţii economici şi instituţiile publice din municipiul Petroşani şi de a informa beneficiarii astfel încât să fie avute în vedere alte surse alternative de încălzire sau de preparare a apei calde menajere”, se mai arată în comunicatul CEH.

Sursa citată a mai transmis că, în urma deciziei de întrerupere a agentului termic de către SC Termoficare SA vor fi afectate şi instituţiile publice şi agenţii economici din municipiul Vulcan, precum şi toţi ceilalţi consumatori racordaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici